lördag 2 december 2023

inloggad som

Ledningskaos i Glycorex

|  
|  ,

Glycorex vd och hela styrelse har meddelat att de avgår. Huvudägaren och grundaren Kurt Nilsson säger sig vara förvånad.

Försäljningen vill inte ta fart av Lundabolagets produkt Glycosorb, som renar blod för att kunna transplantera över blodgruppsgränser. Bolaget har avverkat tre vd:ar på lika många år och i oktober meddelade den senaste vd:n Johan Lavén och hela styrelsen med ordförande Nils Siegbahn att de säger upp sig.

Grundare och huvudägare är Kurt Nilsson med familj. Han lämnade över ordförandeklubban till Nils Siegbahn i samband med bolagsstämman i maj i år och en månad senare avgick han helt ur styrelsen efter 27 år.

Omsättningen har de senaste tio åren legat mellan 30 och 40 miljoner kronor, oftast utan vinst. Nils Siegbahn kommenterar:

– Vi i styrelsen stannar till den extra bolagsstämman den 16 november. Det har inte varit ett optimalt samarbete i bolaget, vi är inte riktigt eniga med Kurt om hur verksamheten ska bedrivas. Bolaget behöver en omstart med ny ledning som sätter prioriteringarna för bolaget, säger han till Rapidus.

Kurt Nilsson arbetar fortfarande i bolaget liksom några av hans familjemedlemmar. Försäljningschef Johan Nilsson, son till Kurt, går in som vd när nuvarande vd Johan Lavén slutar.

Nils Siegbahn förklarar sin syn på varför försäljningen inte ökar:

– Vi har haft en jämn försäljning av Glycosorb. Över 6.000 transplantationer har gjorts där Glycosorb använts, framförallt av njurar men även av andra organ. Hjärtan till små barn i Storbritannien är den senaste nyheten. Att försäljningen går trögt har flera orsaker: Sjukhusen har köpt in färre enheter genom att de optimerat användningen av Glycosorb, covid stoppade många transplantationer och så ser vi en prispress.

Han går inte in på vari oenigheten mellan Kurt Nilsson och en enig styrelse består.

Bolaget har runt 20 anställda och har aviserat kostnadsbesparingar. Aktien har åkt nedförsbacke sedan en topp på nära 20 kronor 2020 och handlas nu för lite över en krona. Bolagets börsvärde är knappt 100 miljoner kronor.

Kurt Nilsson med maka och bolag har med sina 35,5 procent flest röster i Glycorex.

– Jag blev lika förvånad som övriga aktieägare och vill inte spekulera, skriver han i en kommentar till Rapidus.

Kurt Nilsson har hållit en låg profil under en längre tid. Bilden av honom är från årsredovisningen 2005, då han själv var vd för Glycorex.

På tisdagen meddelade Glycorex förslag till ny styrelse att väljas på stämman den 16 november. Som ledamöter föreslås Björn Larsson, Joakim Jagorstrand, Fredrik Johansson, Anders Selin och Kurt Nilsson som alltså, om han väljs, återinträder i styrelsen. 

Stämman kan välja alla eller några av dessa, dock minst tre personer, skriver Glycorex i ett pressmeddelande.

Elisabet Ottosson

Glycorex vd och hela styrelse har meddelat att de avgår. Huvudägaren och grundaren Kurt Nilsson säger sig vara förvånad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad