måndag 29 april 2024

inloggad som

TEQ Cool tar upp kampen med Lunds hjärnkylare

|  
|  

Thomas Jensen kommer in som vd för TEQ Cool för att kapitalisera och notera bolaget. Han tar upp konkurrensen med Lunds tre andra hjärnkylningsbolag.

TEQ Cools teknik bygger på patent från Quick Cool som var noterat på Spotlight tills det gick i konkurs 2020. Quick Cool bildades 2003 av bland andra professor Tadeusz Wieloch vid Lunds universitet. Vid konkursen köpte serieentreprenör och investerare Masoud Khayyamis bolag MK Capital Invest och Cardeon upp patent och en prototyp av kylmaskinen.

Planen var då att TEQ Cool skulle noteras i slutet av 2020, men ett år senare skrinlades planen för att istället först göra produkten klar för marknad.

– Nu vill vi gärna notera bolaget om vi lyckas resa det kapital som krävs för minst ett års drift av bolaget, säger Thomas Jensen, som inte avslöjar någon summa.

Nu färdigställer TEQ Cool en prototyp av kylmaskinen som först ska testas på friska frivilliga.

– Vi ska visa att den selektivt och effektivt kyler ned hjärnan. Den ska användas för att minimera sekundära hjärnskador vid svåra skallskador som skett exempelvis vid trafikolyckor, där det finns ett stort behov av en effektiv nedkylning, säger Thomas Jensen.

Thomas Jensen menar att de har annorlunda teknik än Lunds övriga hjärnkylningsföretag som går under namnen Dignitana, Brain Cool och Polar Cool.

– Inget av de övriga bolagen har en så unik metod som vi, vi har en precisionsnedkylning och går in med köldmedium i en ballong som placerats i näshålan. Kylningen berör endast huvudet och inte resten av kroppen. Om man kyler ner hela kroppen kan det orsaka andra problem.

Ser ni de övriga bolagen som konkurrenter?

– Nej, jag tycker att vi kompletterar varandra, det finns behov av olika tekniker för skilda applikationer. Och vi hjälper varandra att sprida kunskap om att kylningsmetoder finns. När det gäller svåra hjärnskador har vi en fördel jämfört med de övriga, vår teknik ger en mycket snabb nedkylning.

Thomas Jensen har tidigare noterat bolaget Allarity Therapeutics, ett danskt bolag som han även grundat, på Nasdaq i USA för två år sedan. Han sitter även i styrelsen för Cardeon.

Elisabet Ottosson

Thomas Jensen kommer in som vd för TEQ Cool för att kapitalisera och notera bolaget. Han tar upp konkurrensen med Lunds tre andra hjärnkylningsbolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.