lördag 2 december 2023

inloggad som

Ny storägare i Synact efter fas 2-flopp

|  
|  

Lundabaserade Synact Pharma gör en riktad nyemission till amerikansk investerare på 120 Mkr efter en tung fas 2-besvikelse.

I september meddelade Synact Pharma resultat från en klinisk fas 2-studie som visade att deras läkemedelskandidat mot ledgångsreumatism inte gav någon effekt. Aktiekursen föll därmed omedelbart från 120 till 15 kronor.

Nu meddelar bolaget att det reser 120 miljoner kronor före emissionskostnader i en riktad nyemission. Emissionen består av två delar, där hälften av summan kommer in via nya aktier och resten via teckningsoptioner som ska lösas in inom två år. Totalsumman förutsätter att alla teckningsoptioner löses in.

Det är Heights, ett bolag förvaltat av amerikanska Hights Capital Management, som går in som ny delägare, till en värdering som nu är en bråkdel av den som gällde för bara en dryg månad sedan.

– Hights Capital Management är ett investeringsföretag som investerar i bolag inom olika branscher med potential att växa. Det är en väldigt bra investerare och vi är glada att de har tilltro till oss. Det var jätteviktigt för utvecklingen av vår läkemedelskandidat resomelagon att vi får in kapital nu, säger bolagets vd Torbjörn Bjerke och fortsätter:

– Vi har en innovativ molekyl mot ledgångsreumatism. I september fick vi data från Expand, vår kliniska fas 2b-studie, som visade att vår molekyl inte gav någon skillnad i effekt jämfört med placebo. Aktiekursen föll då kraftigt.

Torbjörn Bjerke berättar att ungefär tre fjärdedelar av alla patienter med ledgångsreumatism har ett CRP-värde som är högre än 3. CRP är en förkortning av C-reaktivt protein, vilket är en markör som analyseras för att upptäcka inflammation i kroppen.

– En viktig lärdom som vi dragit av resultaten är att vi ska behandla patienter med ett CRP-värde över 3, och det hade endast runt 60 procent av de som deltog i vår senaste studie, säger han.

Senare i oktober får bolaget in resultat från en annan klinisk fas 2-studie, Resolve del a. Där har patienterna som deltar redan behandlats en tid med dagens vanligaste läkemedel, och då i många fall utvecklat resistens.

– I Resolve har vi patienter som fått ett annat läkemedel och nu jämför vi vår substans med patienter som får placebo. Vi kommer då att få se om vår substans ger effekt, säger han.

– Kapitaltillskottet ska räcka till och med tredje kvartalet nästa år. Vi håller på att diskutera med stora läkemedelsbolag för att se om de är intresserade av att vara med som partner i vår utveckling. Vad vi gör efter oktober beror på vad resultaten visar, om vi bestämmer oss för att fortsätta med en Resolve del b-studie.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade Synact Pharma gör en riktad nyemission till amerikansk investerare på 120 Mkr efter en tung fas 2-besvikelse.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad