fredag 19 april 2024

inloggad som

Ljummen investeringsvilja bland svenska affärsänglar

|  
|  

Stabil, men inte bra. Så är investeringsviljan bland svenska affärsänglar just nu. I alla fall om man ska tro Connects Investerarbarometer som presenteras i morgon.

Connects Investerarbarometer tar tempen på Sveriges privata investerare för att fånga upp den allmänna investeringsviljan. I år är barometern framtagen i samarbete med Lunds universitet och Sten K. Johnson Centre for entrepreneurship.

Enligt barometern bedömer investerarna det ekonomiska läget i samhället som svagt, samtidigt som viljan att investera är ganska stabil över hela landet. I storstäderna finns dock något större investeringsvilja.

– Investeringsviljan kan beskrivas som stabil, men inte bra. Mest intressant är att trots den ekonomiska instabiliteten finns det fortfarande en riskvilja att gå in med kapital i innovation. Jag tycker att det finns en känsla av hopp, säger Manolo Obaya, som arbetar med investor relations och affärsutveckling på Connect.

Affärsänglar från norr till söder har ungefär samma syn på investeringsläget och det som är hetast att investera i är miljösektorn samt i så kallade impactbolag, alltså bolag som tar fram nyskapande lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle. I de flesta avseenden har de kvinnliga och manliga investerarna samma syn på vad de vill investera i.

– Den sektor som investerarna är mest intresserade av är miljösektorn. Där är manliga och kvinnliga investerare rörande överens och sektorer som IT och healthtech, som tidigare varit de mest intressanta för investerare, är inte längre i topp. Bolagsvärderingar är dock det som är avgörande för om det ska bli någon investering eller ej, säger Manolo Obaya.

Connect är ett privat initiativ utan vinstintresse som hjälper företag med affärsutveckling. I årets barometer, som genomfördes under augusti och september, har 72 investerare svarat på frågor. Connects Investerarbarometer följs upp halvårsvis för att spegla hur investeringsviljan utvecklas bland svenska affärsänglar.

Martin Linderoth

Stabil, men inte bra. Så är investeringsviljan bland svenska affärsänglar just nu, enligt Connects investerarbarometer.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.