tisdag 5 december 2023

inloggad som

Budstrid om Nordic Waterproofing

|  
|  

Det drar ihop sig till budstrid kring Helsingborgsbolaget Nordic Waterproofing. Huvudägaren Kingspan utlöste budplikt förra veckan med 30,9 procent av aktierna, varpå två hedgefonder köpte på sig aktier för att utmana.

I delårsrapporten från Nordic Waterproofing hade största ägaren, irländska Kingspan Group, 24,2 procent av rösterna. Den 15 september flaggade bolaget för att Kingspan köpt fler aktier och nu ägde 30,9 procent. Det utlöste budplikt på resterande aktier.

Kingspan, som har över 22.000 anställda och 212 produktionsenheter i 80 länder, omsatte 8,3 miljarder euro 2022. Koncernen avser att inom fyra veckor från flaggningsdagen lämna ett budpliktserbjudande avseende resterande aktier i Nordic Waterproofing. Priset: 160 kronor per aktie, vilket motsvarar det pris som Kingspan erlagt vid det förvärv som utlöste budplikten.

Beskedet väckte börsen och flera stora poster mäklades, vissa för över 160 kronor per aktie och på torsdagen handlades aktien för 163 kronor.

I fredags flaggade hedgefonden Samson Rock Capital för att ha över 5 procent av aktierna och i måndags meddelade Hedgefonden TFG Asset Management att de nu äger 10,4 procent av aktierna. Därmed har TFG skaffat sig en “corner” som gör att de kan blockera ett uppköpsförsök. Ingen av de två hedgefonderna fanns med bland de tio största ägarna vid halvårsskiftet.

Nordic Waterproofing har huvudkontor i Helsingborg och vd heter Martin Ellis. Bolagets långa historia började 1889 då Trebolit grundades i Trelleborg och 1904 när Mataki startade i Malmö. Båda är fortfarande starka varumärken inom Nordic Waterproofing, som bildades 2011 när Trelleborg och Lemminkäinens verksamheter inom tätskikt slogs samman.

Första halvårsrapporten för 2023 visar att koncernens nettoomsättning ökade med 2 procent jämfört med samma period i fjol, till 2.203 miljoner kronor. Nordic Waterproofing noterades 2016 på Nasdaq Stockholm och har i dag ett börsvärde på 3,9 miljarder kronor.

Sölve Dahlgren

Huvudägaren Kingspan utlöste budplikt förra veckan med 30,9 procent av aktierna, varpå två hedgefonder köpte på sig aktier för att utmana.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.