onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Qvantum i storaffär med Electrolux

|  
|  

Värmepumpsföretaget Qvantum i Åstorp köper en tillverkningsanläggning i Ungern. Prislappen är nästan en halv miljard kronor och köpet möjliggörs av bolagets profiltunga investerare.

Qvantums affärsidé är att tillverka centrala värmepumpsystem för Europas hyreshus som i dag ofta har små gaspannor i varje lägenhet. 2021 köpte grundarna ett litet värmepumpsföretag i Limhamn med denna idé i sikte. 2022 köpte de en mekanisk fabrik i Åstorp och nu har bolagets tredje strategiska förvärv gjorts, Electrolux tillverkningsanläggning i ungerska Nyíregyháza.

– Vi är mycket glada över förvärvet, det handlar lika mycket om ett förvärv av teknik som av ökad kapacitet och att etablera Qvantum i den europeiska “heat pump valley”, skriver Qvantums vd och medgrundare Fredrik Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Qvantum räknar med att den nya anläggningen kommer att ha en årlig produktionskapacitet på en miljon värmepumpar. Efter ombyggnationer i flera steg förväntas värmepumpsproduktionen starta under andra halvan av nästa år.

Nyíregyháza-förvärvet har finansierats med fördubblade åtaganden från bolagets huvudinvesterare. Rapidus skrev tidigare i år att en rad blytunga investerare gått in med 460 miljoner kronor i Qvantum. Bland annat tidigare EQT-vdn Thomas von Koch och IMAS Foundation som förvaltar Ikea-sfärens pengar och DIG Investment där H&M-familjen Persson är en ankarinvesterare. Sedan tidigare finns även Atlas Copcos koncernchef Mats Rahmström med bland investerarna.

Martin Linderoth

Profiltunga Qvantum i Åstorp köper en tillverkningsanläggning för nästan en halv miljard kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.