torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skakig omstart för Plexian

Affärsidé på paus. En avgående styrelseordförande misstänkt för grovt insiderbrott. Och en aktie i fritt fall. Utmaningarna är flera när Malmöbolaget Plexian ändrar inriktning.

Från att ha profilerat sig som ett renodlat fintech-bolag med fokus på fysisk kortutgivning kopplat till lojalitetsprogram, ska Plexian nu enbart satsa på lojalitetsprogram och datadrivna lojalitetslösningar. Bolaget har skrotat sitt fokus på den kortutgivning som var en stor del av erbjudandet när Plexian gick till börsen 2021. Aktien är noterad på Nasdaq First North och gått från en topp på 7,80 kronor i november 2022 till i dag 27 öre.

Istället läggs allt krut på Plexians egenutvecklade plattform Edge, som skapar datadrivna erbjudanden baserade på AI, tidigare transaktioner och köpmönster. Två av funktionerna i plattformen är den digitala valutan PlexChain och verktyget Edge Publish, som tillåter användaren att publicera erbjudanden i sina digitala kanaler.

– Vi har skalat ner kostnaderna och ändrat inriktning på affären. Fokus ligger inte längre på kortutgivning. Vi har byggt ett säljdrivet bolag med en helt annan portfölj än tidigare, säger Plexians vd Johan Möllerström.

Johan Möllerström tog över vd-skapet i Plexian 2022. Samtidigt stärktes säljfunktionen med flera rekryteringar, bland annat anställdes Fredrik Knutsson, tidigare försäljningschef på Twilio, som vice vd. Plexians kunder består idag av Baresso, Hub Park samt ett köpcentrum med ett 50-tal butiker som samtliga kommer att använda sig av bolagets tjänster. Enligt Plexian är listan på potentiella kunder lång och bolaget siktar även på internationell expansion.

– Vi märker en ökad efterfrågan på våra produkter och tjänster i såväl Sverige som från den internationella marknaden. Vi tittar på länder i närområdet, främst Europa och företrädesvis England där man ligger i framkant inom vårt segment. I en inledande fas kommer vi främst att fokusera på köp- och shoppingcenter där vi ser ett behov av verktyget Edge Publish för ökad merförsäljning, säger Johan Möllerström.

Hur ser er finansiering ut?

– Vi har som sagt dragit ner kostnaderna och vi är i dagsläget inte särskilt kapitalkrävande. Vi har gått från en burn rate på 4,2 miljoner kronor till 1 miljon per månad. Jag tror att vi får se ett positivt kassaflöde i slutet på det här året, säger Johan Möllerström.

Bakom Plexian, som grundades i Malmö 2017, står bland andra bolagets styrelseledamot och tidigare vd Sami Sulieman. Han är även en av Plexians storägare genom bolaget Malmö Tech Invest och känd från investerarnätverket Affärsänglarna i Malmö.

Nyligen avgick Plexians styrelseordförande, företagsledaren Per-Ola Rosenqvist. Samtidigt lämnade han sitt styrelseuppdrag i Intellego, misstänkt för grovt insiderbrott. Det rör flera aktieköp i medicinteknikbolaget Sensodetect, där han misstänks ha handlat på insiderinformation om ett distributionsavtal med ett kinesiskt bolag.

Hur påverkar det här förtroendet för Plexian?

– Jag hoppas och tror att förtroendet för Plexian är bra. Vi bygger förtroende på lång sikt. Samma dag som Per-Ola Rosenqvist avgick tillsattes Plexians tidigare styrelseledamot Henric Blomsterberg som ordförande, säger Johan Möllerström.

Johan Möllerström är ordförande för Sensodetect och var själv misstänkt för insiderbrott under 2022. Förundersökningen lades dock ner och EBM kunde varken bekräfta eller dementera om misstankarna rörde Sensodetect.

Martin Linderoth

Affärsidé på paus, en avgående styrelseordförande misstänkt för grovt insiderbrott och en aktie i fritt fall.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.