tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skakig omstart för Plexian

Affärsidé på paus. En avgående styrelseordförande misstänkt för grovt insiderbrott. Och en aktie i fritt fall. Utmaningarna är flera när Malmöbolaget Plexian ändrar inriktning.

Från att ha profilerat sig som ett renodlat fintech-bolag med fokus på fysisk kortutgivning kopplat till lojalitetsprogram, ska Plexian nu enbart satsa på lojalitetsprogram och datadrivna lojalitetslösningar. Bolaget har skrotat sitt fokus på den kortutgivning som var en stor del av erbjudandet när Plexian gick till börsen 2021. Aktien är noterad på Nasdaq First North och gått från en topp på 7,80 kronor i november 2022 till i dag 27 öre.

Istället läggs allt krut på Plexians egenutvecklade plattform Edge, som skapar datadrivna erbjudanden baserade på AI, tidigare transaktioner och köpmönster. Två av funktionerna i plattformen är den digitala valutan PlexChain och verktyget Edge Publish, som tillåter användaren att publicera erbjudanden i sina digitala kanaler.

– Vi har skalat ner kostnaderna och ändrat inriktning på affären. Fokus ligger inte längre på kortutgivning. Vi har byggt ett säljdrivet bolag med en helt annan portfölj än tidigare, säger Plexians vd Johan Möllerström.

Johan Möllerström tog över vd-skapet i Plexian 2022. Samtidigt stärktes säljfunktionen med flera rekryteringar, bland annat anställdes Fredrik Knutsson, tidigare försäljningschef på Twilio, som vice vd. Plexians kunder består idag av Baresso, Hub Park samt ett köpcentrum med ett 50-tal butiker som samtliga kommer att använda sig av bolagets tjänster. Enligt Plexian är listan på potentiella kunder lång och bolaget siktar även på internationell expansion.

– Vi märker en ökad efterfrågan på våra produkter och tjänster i såväl Sverige som från den internationella marknaden. Vi tittar på länder i närområdet, främst Europa och företrädesvis England där man ligger i framkant inom vårt segment. I en inledande fas kommer vi främst att fokusera på köp- och shoppingcenter där vi ser ett behov av verktyget Edge Publish för ökad merförsäljning, säger Johan Möllerström.

Hur ser er finansiering ut?

– Vi har som sagt dragit ner kostnaderna och vi är i dagsläget inte särskilt kapitalkrävande. Vi har gått från en burn rate på 4,2 miljoner kronor till 1 miljon per månad. Jag tror att vi får se ett positivt kassaflöde i slutet på det här året, säger Johan Möllerström.

Bakom Plexian, som grundades i Malmö 2017, står bland andra bolagets styrelseledamot och tidigare vd Sami Sulieman. Han är även en av Plexians storägare genom bolaget Malmö Tech Invest och känd från investerarnätverket Affärsänglarna i Malmö.

Nyligen avgick Plexians styrelseordförande, företagsledaren Per-Ola Rosenqvist. Samtidigt lämnade han sitt styrelseuppdrag i Intellego, misstänkt för grovt insiderbrott. Det rör flera aktieköp i medicinteknikbolaget Sensodetect, där han misstänks ha handlat på insiderinformation om ett distributionsavtal med ett kinesiskt bolag.

Hur påverkar det här förtroendet för Plexian?

– Jag hoppas och tror att förtroendet för Plexian är bra. Vi bygger förtroende på lång sikt. Samma dag som Per-Ola Rosenqvist avgick tillsattes Plexians tidigare styrelseledamot Henric Blomsterberg som ordförande, säger Johan Möllerström.

Johan Möllerström är ordförande för Sensodetect och var själv misstänkt för insiderbrott under 2022. Förundersökningen lades dock ner och EBM kunde varken bekräfta eller dementera om misstankarna rörde Sensodetect.

Martin Linderoth

Affärsidé på paus, en avgående styrelseordförande misstänkt för grovt insiderbrott och en aktie i fritt fall.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.