fredag 26 april 2024

inloggad som

Ny spelutbildning öppnar i Malmö

|  ,
|  

Malmös prestigefulla spelutvecklingsskola The Game Assembly, TGA, får i höst konkurrens av nyöppnade Future Games. Ändå har båda samma ägare, börsnoterade Academedia.

På Östra Kanalgatan i centrala Malmö kommer 50 förväntansfulla studenter att den 4 september inleda sin två och ett halvt-åriga utbildning till vad som kallas game programmer och game artist. De nya utbildningarna ökar därmed Malmös antal utbildningsplatser med 50 procent. TGA har sedan tidigare uppåt 100 platser per år.

Future Games är som utbildningsföretag dock långt ifrån nybildat. Företagets utbildningar finns redan Boden, Skellefteå, Karlstad och Stockholm. Nu i höst öppnas även en utbildning i Warsawa i Polen.

– Vi har hållit på i 20 år, och vi har hela tiden varit konkurrenter till TGA. Det fortsätter vi med, kan man säga, samtidigt som vi är kolleger eftersom vi nu har samma ägare. Men det viktigaste är att vi båda fyller ett behov. Malmö har en stor och spännande spelindustri och det behövs mer utbildning här, säger Per Myrén som är medgrundare av Future Games och i dag har en roll som utvecklingschef.

Future Games är ett varumärke inom bolaget Changemaker Educations, vilket var det bolag som Academedia köpte för ett år sedan. I Changemaker finns även utbildningar kring bland annat turism, ledarskap, VR/AR och livsmedelsproduktion.

Platserna på den nya spelutbildningen i Malmö är gratis för studenten och CSN-berättigande sedan den statliga Myndigheten för yrkeshögskolan beslutat att bevilja och finansiera den.

– I Malmö har vi haft stor hjälp av Game Habitat, Sydsvenska handelskammaren och flera spelföretag som kunnat tydliggöra och beskriva behovet av fler utbildningar för myndigheten, säger Per Myrén.

Är det lönsamt att driva den här typen av yrkesutbildningar?

– Det är tufft. Den finansisering vi får av myndigheten är hälften av skolpengen för en gymnasieplats. Visst går det att få lönsamhet, men jag brukar säga att det är en bra affär för staten, bra för samhället och bra för branschen – bra för många helt enkelt.

Gunnar Wrede

Malmös prestigefulla spelutvecklingsskola The Game Assembly, TGA, får i höst konkurrens av nyöppnade Future Games. Ändå har båda samma ägare, börsnoterade Academedia.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.