måndag 15 juli 2024

inloggad som

Ny spelutbildning öppnar i Malmö

|  ,
|  

Malmös prestigefulla spelutvecklingsskola The Game Assembly, TGA, får i höst konkurrens av nyöppnade Future Games. Ändå har båda samma ägare, börsnoterade Academedia.

På Östra Kanalgatan i centrala Malmö kommer 50 förväntansfulla studenter att den 4 september inleda sin två och ett halvt-åriga utbildning till vad som kallas game programmer och game artist. De nya utbildningarna ökar därmed Malmös antal utbildningsplatser med 50 procent. TGA har sedan tidigare uppåt 100 platser per år.

Future Games är som utbildningsföretag dock långt ifrån nybildat. Företagets utbildningar finns redan Boden, Skellefteå, Karlstad och Stockholm. Nu i höst öppnas även en utbildning i Warsawa i Polen.

– Vi har hållit på i 20 år, och vi har hela tiden varit konkurrenter till TGA. Det fortsätter vi med, kan man säga, samtidigt som vi är kolleger eftersom vi nu har samma ägare. Men det viktigaste är att vi båda fyller ett behov. Malmö har en stor och spännande spelindustri och det behövs mer utbildning här, säger Per Myrén som är medgrundare av Future Games och i dag har en roll som utvecklingschef.

Future Games är ett varumärke inom bolaget Changemaker Educations, vilket var det bolag som Academedia köpte för ett år sedan. I Changemaker finns även utbildningar kring bland annat turism, ledarskap, VR/AR och livsmedelsproduktion.

Platserna på den nya spelutbildningen i Malmö är gratis för studenten och CSN-berättigande sedan den statliga Myndigheten för yrkeshögskolan beslutat att bevilja och finansiera den.

– I Malmö har vi haft stor hjälp av Game Habitat, Sydsvenska handelskammaren och flera spelföretag som kunnat tydliggöra och beskriva behovet av fler utbildningar för myndigheten, säger Per Myrén.

Är det lönsamt att driva den här typen av yrkesutbildningar?

– Det är tufft. Den finansisering vi får av myndigheten är hälften av skolpengen för en gymnasieplats. Visst går det att få lönsamhet, men jag brukar säga att det är en bra affär för staten, bra för samhället och bra för branschen – bra för många helt enkelt.

Gunnar Wrede

Malmös prestigefulla spelutvecklingsskola The Game Assembly, TGA, får i höst konkurrens av nyöppnade Future Games. Ändå har båda samma ägare, börsnoterade Academedia.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.