torsdag 28 september 2023

inloggad som

Danskar slukar Topp

|  , ,
|  

Danska design- och strategikonsulten Manyone förvärvar den Malmöbaserade designstudion Topp X, som nu ska växa.

Topp är specialiserat på designstrategi i innovationsprojekt i tidiga stadier. Bolaget bildades av ett gäng TAT-veteraner 2013 och uppmärksammades för sitt arbete med Samsungs fitnessarmband och klockor. 2020 strukturerades verksamheten om och flyttades till det nya bolaget Topp X. Ägandet gick samtidigt över till de anställda.

Omorganisationen blev en succé. Första räkenskapsåret, som var förlängt, omsatte det nya bolaget 32,8 miljoner kronor med ett rörelseresultat (EBIT) på 20,6 Mkr. 2022 omsatte Topp 22,6 Mkr med ett EBIT på 10,9 Mkr.

– En av sakerna som vi gillar med Manyone är att de gärna behåller små agila team på sina olika marknader. Så vi kommer att fortsätta ansvara över vår verksamhet, som på kort sikt kan rulla på som vanligt, säger Topps vd Anna Borg.

Hon är en av bolagets tio delägare som nu köps ut, i utbyte mot pengar och aktier i Manyone. På längre sikt ska Topp byta namn och bli en filial till Manyone. Partnerna vill inte gå ut med köpeskillingen.

Topp arbetar fortfarande med Samsung, plus jättar som Volvo, Ikea och Google. I portfolion finns även varumärken som Airbus, Nike, Amazon och Toyota.

– Vi har ibland varit för små för vissa större projekt hos de riktigt stora bolagen. Nu har vi möjlighet att ta oss an projekt som vi inte kunnat göra tidigare. Därför har vi som målsättning att växa, men det är en strategi som behöver arbetas fram, säger Anna Borg.

Manyone har nu över 300 anställda i tio länder. Bolaget är partnerägt och fokuserar på strategiskt konsultarbete i designfrågor med internationella kunder.

Emiliano Strauss

Danska design- och strategikonsulten Manyone förvärvar den Malmöbaserade designstudion Topp X, som nu ska växa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad