tisdag 26 september 2023

inloggad som

Fyndläge i konkursbon

Under juli försattes 48 procent fler skånska bolag i konkurs jämfört med samma månad i fjol. För rätt köpare går det att fynda teknik och IP-rättigheter.

Under juli försattes 62 skånska bolag i konkurs, bland andra life science-bolagen Idogen och Dianovator. Den ökande trenden jämfört med året innan startade i september, och kurvan över årets konkurser följer den för pandemiåret 2020. Hittills i år handlar det om nästan 600 skånska bolag – 40 procent fler än förra året. I år är det under juni som flest bolag har stängts, 108 stycken och 46 procent fler än juni 2022.

Tidigare i somras avslutade bland andra kosttillskottbolagen Greenleaf Medical och Selcis Biopharma sina verksamheter, liksom life science-bolaget Cross Technology Solutions och Helsingborgsbolaget Wineally, som tagit fram en vin-app.

Cross Technology Solutions har utvecklat en plattform för digital hemsjukvård. Bolagets konkursförvaltare Peter Öfverman vid Ackordscentralen Syd är optimistisk om att hitta en köpare av tekniken.

– Vi har haft ett tiotal intresserade investerare och nu återstår ett till två realistiska alternativ. Allt går långsammare under sommaren. Jag är väldigt hoppfull, men sannolikheten att få en hög värdering minskar i takt med att tiden går, säger han och fortsätter:

– Jag har även hand om Idogens och Wineallys konkurser. Alla tre bolagen är ganska lika. De har en utveckling som ännu inte är kommersiell, där investerarna har investerat mycket och nu säger nej. Det börjar kanske bli problem i flera bolag i investerarnas portföljer och då får de prioritera.

När det gäller försäljningen av Idogens immateriella rättigheter säger Peter Öfverman att han är mycket nära ett avslut. Bolaget utvecklar cellterapier som ska förhindra att kroppens immunförsvar ställer till problem vid olika behandlingar.

För Sverige som helhet är juli-siffrorna än mer dramatiska: 600 konkurser vilket är en ökning med över 70 procent jämfört med juli förra året.

Statistiken kommer från kreditupplysningsföretaget Syna i Malmö.

Elisabet Ottosson

Under juli försattes 48 procent fler skånska bolag i konkurs jämfört med samma månad i fjol. För rätt köpare går det att fynda teknik och IP-rättigheter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad