fredag 19 april 2024

inloggad som

Bolaget som siktar på vinst – första året

|  
|  

Malmöbolaget Arrowlake är något så ovanligt som ett företag som räknar med att gå med vinst redan första verksamhetsåret.

Namnet Arrowlake är en anglifiering av Pildammarna. Bolaget tillverkar utrustning för att tillverka ozon som används för att rena luft och vatten. Därutöver har bolaget patent på ett sätt att blanda ozon i vatten, vilket renar vattnet och i sin tur innebär att vattenåtgången för att tvätta andra saker minskar.

– Ozon har kunnat användas för rening i hundra år. Det nya med vår teknik är att vi kan tillverka ozon med tillräckligt liten energiåtgång för att det ska bli lönsamt, säger Fredrik Bernshed, ekonomichef på Arrowlake sedan i februari i år.

Bolaget avslutade i fredags en kapitalrunda på 7,5 miljoner kronor, den andra nyemissionen på ett år. Bolaget har nu ett femtiotal delägare. Pengarna ska gå till att bygga lager och försäljning, tillväxt helt enkelt.

Bolaget har varit vilande i flera år, men 2023 är det första riktiga verksamhetsåret med försäljning. Enligt Fredrik Bernshed ska bolaget sälja för cirka 60 Mkr under 2023 och dessutom göra ett positivt resultat på sista raden. Ett kortsiktigt mål är att nå en omsättning mellan 100 och 300 Mkr. Arrow Lake bearbetar nu företag i Sydkorea där de har en sträng utsläppslagstiftning.

Planer på börsnotering finns och bolaget är i färd med förberedelserna.

– Vi vill gå till börsen inom ett år, men först ska vi se till att visa upp ett lönsamt 2023. Det handlar ju även om marknadsläget och tajming när det gäller en notering, säger Fredrik Bernshed.

Grundare av Arrowlake är Arash Golshenas och Ali Jehanfard, dessa är även grundare av teknikkonsult- och kontraktstillverkningsföretaget OIM som fått DI:s Gasellutmärkelse flera år i rad. Det är från detta bolag som Arrowlakes teknikkunskap och tillverkningsfaciliteter kommer. Arash Golshenas är Arrowlakes vd.

Gunnar Wrede

Malmöbolaget Arrowlake är något så ovanligt som ett företag som räknar med att gå med vinst redan första verksamhetsåret.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.