fredag 3 maj 2024

inloggad som

Inkclub-ägare tar över Enorama Pharma

|  
|  

Malmöbolaget Enorama Pharma, som tillverkar nikotintuggummin och tobaksfritt snus, får en ny huvudägare i bolaget Mathat.

Enorama Pharma uppger i ett pressmeddelande att bolaget är mycket pressat likviditetsmässigt och nuvarande huvudägare inte kan tillskjuta mer kapital. Därför gör bolaget en nyemission, men inte en företrädesemission till alla aktieägare utan en riktad emission som tillför bolaget 20 miljoner kronor.

Den som tecknar alla aktier i emissionen är bolaget Madhat som är ett investeringsbolag, inriktat på konsumentvaror. Madhat äger bland annat e-handelsbolaget Inkclub och är även huvudägare i den börsnoterade Malmöbaserade matthandlaren Rugvista. Madhat kliver genom nyemissionen upp som största ägare i Enorama med 30 procent av aktierna.

Huvudägare i Madhat är i sin tur affärsmannen Lennart Nyberg som 2018 dömdes till två års fängelse för att ha sålt kopior av designmöbler från ett bolag registrerat i England där upphovsrätten för design gäller i 25 år, till skillnad från Sveriges 75 år.

”Madhat bedöms kunna bli en strategiskt viktig partner för bolaget. Madhat har god kunskap inom nikotinbranschen, skriver Enoramas ordförande Anders Ermén i ett pressmeddelande.

Madhat är sedan förra året även delägare i det börsnoterade bolaget Haypp som säljer snus på nätet.

Gunnar Wrede

Malmöbolaget Enorama Pharma, som tillverkar nikotintuggummin och tobaksfritt snus, får en ny huvudägare i bolaget Mathat. Enorama Pharma uppger i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.