torsdag 28 september 2023

inloggad som

Hänt i vecka 26

Under Rapidus begränsade sommarutgivning redovisar vi här de mest relevanta nyheterna som under den gångna veckan kommit in som pressmeddelanden.

Mildef vinner ny affär
Försvarsmaterielföretaget Mildef i Helsingborg fortsätter att skörda framgångar i spåren av Europas upprustning.
Företaget meddelade måndagen den 26 juni att man vunnit ett treårigt avtal för att digitalisera ett av den svenska amfibiekårens stödfartyg, så kallad lätt trossbåt. Sammanlagt ska ledningssystem uppgraderas och installeras i sexton båtar till ett värde av 37 miljoner kronor. Uppdraget sker inom det större ramavtal som MilDef tecknade med Försvarets Materielverk 2022.

Hur liten kan en nyemission bli?
Bioteknikföretaget Qlife, ett danskdrivet företag men med säte i Helsingborg, meddelade på måndagen att teckningen i företagets teckningsoptionsprogram TO2 blivit 0,17 procent. Detta tillförde bolaget 3.000 kronor, före emissionskostnader.

Spotlight Stock Market byter handelssystem
Spotlight Group som driver en alternativ aktiehandelsplats vid sidan av Nasdaq Stockholm, byter handelssystem till Nasdaqs egenutvecklade system Inet Nordic.
En poäng med bytet är att alla de banker som i dag tillhandahåller aktiehandel på Nasdaq för sina kunder får möjlighet att i samma system erbjuda handel även på Spotlight.

Schweizisk tågprecision
Ependion hette tidigare Beijer Electronics Group. Företaget har ett dotterbolag som heter Westermo som utrustar tåg med datanätverk. Som affärsområde har Westermo varit en stjärna i Ependion de senaste åren och på tisdagen meddelade företaget att en ny order vunnits till en större tågbyggare i Schweiz. En order på 85 miljoner kronor över tre år gäller switchar för datanätverk ombord på spårvagnar för stöd av tågstyrning och övervakning samt passagerarinformationssystem.

BHG Group blir av med skuld
Det finansiellt pressade e-handelsföretaget BHG Group, tidigare Bygghemma, blir av med en skuld på 450 miljoner kronor genom en komplicerad affär där en innehavare av en säljoption i BHG avstår från att utnyttja den. Säljoptionen var en potentiell skuld för BHG.

Crunchfish tecknar första kommersiella avtalet
Malmöföretaget Crunchfish utvecklar system för digitala betalningar i offline-läge. Efter en pilotstudie med den indiska banken IDFC First Bank har nu ett kommersiellt avtal tecknats för release av systemet under tredje kvartalet i år. Inga summor för avtalet anges, men Crunchfishs aktie steg markant på nyheten på torsdagen.

Granitor säljer i Nilsson Special Vehicles
Det Malmöbaserade fastighetskonglomeratet Granitor, tidigare Midroc, kliver ned i ägande i börsnoterade Nilsson Special Vehicles, med säte i Laholm, som tillverkar specialfordon som ambulanser och limousiner. Granitor och Corespring Invest som drivs av en långväga chef inom Granitor, säljer 29 procent av aktierna till bolaget On Wheels Mobility.

Enorama Pharma sparkar vdn
Enorama Pharma i Malmö tillverkar nikotintuggummin som uppges vara lanserade i Tyskland. Bolaget har gjort stora förluster under lång tid och på fredagen meddelade bolaget att styrelsen entledigar vd Mats Rönngård med omedelbar verkan. Fredagens bolagsstämma gav heller inte Mats Rönngård ansvarsfrihet för förvaltningen av bolaget under 2022.
Enoramas aktie är noterad på First North och blev en spekulationsraket 2017. Bolaget har uppgett att det även utvecklar medicinsk cannabis.

SLP i största affären hittills
Fastighetsbolaget SLP med säte i Malmö köper en logistikfastighet av byggrossisten Ahlsell och hyr tillbaka den i en så kallad sale lease back-affär. Det handlar om en fastighet i Hallsberg på 280.000 kvadratmeter, samt nybyggnation av 60.000 kvadratmeter. Transaktionsvärdet uppges till 800 miljoner kronor med en årshyra på 50 Mkr.

Trots sommarvila följer vi nyhetsflödet. Här följer vårt urval av den gångna veckans nyheter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad