måndag 29 april 2024

inloggad som

E-hälsobolag försatt i konkurs

I onsdags valde styrelsen för Cross Technology Solutions att försätta bolaget i konkurs. Detta trots flera samarbetsavtal med kliniker och regioner för användning av bolagets e-hälsoplattform LifePod, som övervakar kroniskt sjuka patienter.

– Kombinationen av det finansiella marknadsläget och trögheten i det traditionella vårdsystemet, som försvårar möjligheterna för innovation, har tvingat fram detta sorgliga beslut. LifePod är en fantastisk e-hälsoplattform som har förebyggt eskalerande problem hos svårt sjuka patienter, förhindrat akutinläggningar och skonat liv under pandemin. Jag hoppas att systemet ändå kommer till gagn för patienterna på något sätt, säger Thomas Wiklund, vd, styrelseordförande och huvudägare i Cross Technology Solutions.

Bolagets patenterade och CE-märkta LifePod är ett digitalt beslutsstödssystem för patienter med kroniska sjukdomar eller patienter som behöver följas en längre tid. Systemet genererar automatiskt medicinska prioriteringar till vårdgivare och uppmuntrar patienterna till egenansvar och livsstilsförändringar.

– Man har pratat i över tio år om hur viktigt det är att flytta en del av sjukvården till hemmen, men vårdcentralerna får fortfarande endast betalt för fysiska vårdbesök. Att det inte finns ett trovärdigt betalningssystem för digital hemsjukvård är ett stort problem för vården och vår bransch, säger Thomas Wiklund, som också är medgrundare till Small Cap Partners.

Han blev huvudägare 2012 genom sitt investmentbolag Dendera. Sedan i onsdags hanteras konkursen av konkursförvaltare som ska identifiera och sälja tillgångarna i bolaget.

– Det är inte betydelsefullt att avslöja hur mycket pengar som satsats i bolaget. Det viktiga är att vi i samhället får denna typ av digital vård. Det utbildas alldeles för få läkare och sjuksystrar, vården måste bli effektivare för att vi ska få bra vård i framtiden.

Cross Technology Solutions har avtal med bland annat Evimera, som levererar journalsystem till 600 svenska kliniker, Medhelp som ger sjukvårdsrådgivning och nätläkaren Medicheck.

Bolaget finns i Lund och grundades av Thomas Bergqwist som utvecklat plattformen sedan 2006.

Elisabet Ottosson

Cross Technology Solutions styrelse beslutar att försätta bolaget i konkurs.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.