onsdag 17 april 2024

inloggad som

Sandberg drar igång inkubator

Investeringsbolaget Sandberg Development har tagit in det första bolaget i sin inkubatorsverksamhet. Ett Malmöbaserat bolag som utvecklar smarta glasögon. 

Tanken med en egen inkubator är att investera i startups och kontinuerligt bidra med kompetens, nätverk och lokaler så att bolagen kan accelerera sin tillväxt. Det Malmöbaserade bolaget Xocchiali blir först in i Sandbergs Developments inkubator.  

– Det har varit ett naturligt steg att starta en egen inkubatorverksamhet där vi kan lyfta bolag med stor potential, samtidigt som vi kan dra nytta av och utveckla synergier med våra andra verksamheter, säger Sandberg Developments vd Stefan Persson. 

Xocchiali utvecklar så kallade smarta glasögon för dagligt bruk, genom att förena den verkliga och digitala världen. Det sker genom att lyfta in teknik, sensorer och lösningar i glasögon med bibehållet fokus på design. 

Är fler bolag på väg in i inkubatorn?

– Inte i närtid. Men tanken är att det här ska växa och bli stort. Vi har anställt en person som ska vara ansvarig för verksamheten till hösten, vem det är vill jag inte berätta än, säger Stefan Persson. 

Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag med bas i Malmö. Bolaget har har tre fokusområden: vattenteknik, trygghet och livskvalitet. Nyligen gjorde Sandberg Development sin första investering utanför Sverige, när man gick in som ny ägare i den italienska diskmaskintillverkaren Silanos.

Sandberg är även största ägare i det börsnoterade läkemedelsföretaget Camurus.

Martin Linderoth 

Smarta glasögon blir första verksamheten.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.