lördag 20 april 2024

inloggad som

Rollatorbroms blev fiskerulle

|  
|  


Medeonbolaget Brillanze öppnar för flera tillämpningar med samma mekaniska uppfinning – automatiska rollatorhjulsbromsar.

– Min pappa urmakaren är uppfinnaren till den mekaniska säkerhetsbromsen och tänkte först använda den för fiskerullar. Men istället, när han hade fallit när hans rollator for iväg, så kom vi på att samma mekanism är perfekt för att automatiskt bromsa rollatorer. Vi fick finansiering och kommersialiserade bromsarna”, säger Patrik Zander.

Nu har bolaget till slut utvecklat fiskerullen som var idén från början – en kastbroms som finns i en större ”gäddrulle” och en lite mindre ”aborrerulle”.

Kastbromsarna tillverkas i bolagets fabrik i Svedala där även rollatorbromsarna serietillverkas, vilka klassas som medicintekniska fallskydd för rollatorer.

Bolaget lanserade fiskerullarna på sportfiskemässan i Stockholm i mars och ska presentera dem i juli på världens största fiskemässa, Icast Fishing, i Orlando. I september startar leveransen till kunder.

– Erfarna fiskare sa att de inte kunde tro sina ögon, de kunde inte få linan att trassla sig. Med våra fiskerullar kan även en nybörjare direkt börja använda dessa proffsrullar. Alla får bättre kontroll, kan kasta längre och det ge mindre skräp i naturen. Vi kommer att ha den prestandamässigt bästa rullen på marknaden, inget lika revolutionerande har lanserats på flera decennier, säger Patrik Zander.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget öppnar för flera tillämpningar med sin mekaniska uppfinning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.