torsdag 21 november 2024

inloggad som

Här ser bolagen ingen brist på IT-personal

Talet om brist på IT-konsulter klingar tomt i Skåne. Här finns flera IT-konsultbolag som kan expandera eftersom de hittat rätt saker att locka personal med.

Enligt IT & Telekomföretagens (Almega) senaste rapport ”IT-kompetensbristen”, som baseras på statistik och enkäter från 2020, så kommer den svenska IT-branschen att ha ett underskott om cirka 70.000 personer nästa år. I hård konkurrens om personal lyckas ändå många IT-konsultbolag bra med expansion i Skåne.

Ett exempel är konsultbolaget Solita, med bas i Finland och över 1.700 medarbetare utspridda på 20 kontor i sex länder. Solita invigde för ett par veckor sedan sitt första skånska kontor i Västra Hamnen. Malmökontoret har i dag 15 anställda och siktet inställt på att bli 20 till årsskiftet.

– Vi har vuxit ganska mycket i Sverige. Under pandemin luckrades de geografiska gränserna upp och vi, liksom många andra, kunde plötsligt rekrytera folk lite var som helst. Successivt blev vi ett helt gäng i Malmö, så det blev dags att öppna ett ordentligt kontor med egen flagga. Vi ser fram emot att fortsätta att växa i den här intressanta regionen, säger Solitas svenske vd Johan Thyblad.

Solita är inriktat på storskalig dataanvändning, AI, molntjänster och applikationsutveckling. I Sverige arbetar koncernen med kunder som Fortum, Skanska och Skandia. Solita Köpenhamn har 150 medarbetare och kunder som Synoptik, XL-BYG och Vestas.

– Det sker ett naturligt utbyte däremellan och kontoren kan till exempel samarbeta med kundprojekt. Det är ett intressant kluster för där nere, med många intressanta kunder, säger Johan Thyblad.

Ett annat exempel är Stockholmsbaserade Corechange, som IT-koncernen Q Group äger andelar i. Bolaget satsar också i Skåne med ett nytt kontor i Malmö. Det nya kontoret leds av Jesper Eurenius (t.v.) och Christopher Ström (t.h.),

– Vi började satsningen i april och har redan fått in tio seniora konsulter. Eftersom vi redan hade ett stort kontaktnät i regionen så behövde vi inte direkt rekrytera, det var mer en cherry picking. Vi har även blivit kontaktade av en del som fick reda på att vi skulle starta upp något nytt och ville hänga med, säger Christopher Ström.

Planen är att bli 22 personer till årsskiftet och enligt Christopher Ström finns det tillräckligt med kompetens i regionen.

– Det viktiga för oss är att de passar rent personlighetsmässigt. Det gäller att hitta rätt person och inte bara titta på den tekniska kompetensen, säger han och fortsätter.

– Vi lockar med det familjära och med vår tanke om hur man bör driva IT-företag. Våra anställda ska inte se det som bara ett jobb eller känna sig som bara ett lönekuvert. Vi tänker brett och söker en mångfald av personligheter. Hittar vi duktiga personer från andra länder så tar vi dem också, säger Christopher Ström.

Rapidus skrev nyligen om att det Malmöbaserade konsultbolaget Solid X, med huvudfokus på IT och digitalisering, uppdaterar sina finansiella mål och siktar på att spränga miljardvallen när det gäller omsättning. För helåret 2021/22 låg bolagets omsättning på 69 miljoner kronor. I år har bolaget som mål att omsätta 200 miljoner. Fullt rimligt enligt Solid X vd Filip Alexandersson.

– Vi upplever en ökad efterfrågan från våra kunder på konsulttjänster, särskilt i Öresundsregionen. Med dagens affärsklimat är det attraktivt att ta in konsulter istället för att anställa. Man tar in konsulter för specifika projekt och kan på så sätt kalkylera kostnaderna på förhand.

Solid X, som är noterat på Spotlight, har affärsidén att erbjuda bolagets konsulter höga löner, stor flexibilitet och flera förmåner.

– Det finns en viss oro bland konsulterna idag med tanke på omvärldsläget. Får man erbjudande om en anställning så kanske det lockar att ta den. Därför är det viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare som kan visa på fördelarna med att arbeta som konsult. I dagsläget känner vi inte av någon kompetensbrist, säger Filip Alexandersson.

Diamir Consulting med kontor i Malmö har full bemanning både när det gäller konsulter och uppdrag. Damir är specialiserat på e-handel och har kunduppdrag både i Öresundsregionen och ute i Europa.

– Under pandemin fick vi ett uppsving när e-handeln ökade och det har hållit i sig. Vi har flera förfrågningar om nya uppdrag och för flera dialoger med potentiella kunder. Dock upplever vi att det är fortsatt svårt att hitta erfarna och duktiga konsulter. Vår framgångsfaktor är att vi har en specialisering, vilket kanske gör det lättare att attrahera fler duktiga personer inom vårt område, säger Diamirs vd, Mattias Pergler.

Martin Linderoth
Emiliano Strauss

IT-konsultbolagen som kan expandera eftersom de hittat rätt saker att locka personal med.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.