Programmerardoldisen Weavy, som utvecklar plugins för programmerare, har säkrat en långsiktig finansiär i den globala mjukvarukoncernen Atlassians investeringsbolag.
Bakom Weavy ligger malmöiten Rickard Hansson, vd:n som grundade moderbolaget i Kalifornien tillsammans med Alex Grüner. De utvecklar mjukvara åt utvecklare, dataprogram som kunderna kan koppla på sina egna system, under eget varumärke.
– Vi vänder oss till IT-bolag, som IBM och T-mobile, som ofta behöver lägga till nya funktioner till befintliga system. Vi levererar färdiga byggklossar till utvecklare och snabbar på deras arbete, säger Rickard Hansson, vd för Weavy och Mindroute Incentive, bolaget bakom.
Weavy har tre produktkategorier: Chat, fildelning och flöden, som i nyhetsflöden. Produktutvecklingen sker i det Malmöbaserade dotterbolaget och försäljningen i USA.
– Vi har alltid haft ett Malmökontor och samma utvecklar-team som följt med sedan starten. Det är sjukt mycket billigare med duktiga utvecklare i Sverige, i USA är det mycket svårare att konkurrera om lönerna, säger Rickard Hansson till Rapidus.
I år väntas koncernens omsättning landa på 1,5 miljoner dollar, men nu vill grundarna accelerera och ta större marknadsandelar.
– Restriktioner och kriser är bra tillfällen att bygga. IT-industrin passar nu på att skära bort hull och slimma verksamheterna. Det innebär färre resurser, men samma förväntningar. Där passar vi perfekt in, men vi behöver pegga upp bolaget för att kunna flyga riktigt långt, säger Rickard Hansson.
En peg är avtalet som Weavy ingått med Atlassian Ventures. Det är ett dotterbolag till Nasdaq-noterade Atlassian, som med sina 2,8 miljarder dollar i intäkter 2022 och mer än 8.800 anställda är en av världens största specialister på produktivitet för utvecklare.
Avtalet är ett så kallat Simple agreement for future equity, eller SAFE. Det liknar ett konvertibellån med framtida betalningar som triggas av att olika finansiella mål uppnås.
Hur stor andel tar Atlassian, till vilket pris?
– I dagsläget tar de inget. Man kan säga att de lägger in pengar i ett kassaskåp som vi får öppna sen. Vår värdering i dag är ett tresiffrigt miljontal svenska kronor och innan vi gör en serie A-runda ser vi gärna en utveckling på 3 gånger, mer än så kan jag inte säga.
Han är sedan ett par år tillbaka även affärscoach på Minc.
– Jag har inte satsat på hemmaplan på länge, men fastnade i Sverige med min fru under covid och vi bestämde oss för att stanna, berättar Rickard Hansson.
Emiliano Strauss