lördag 4 maj 2024

inloggad som

Hoppfullt trots tuffa tider för I Love Lund…

|  
|  

Att finansiera startups har inte varit det sexigaste man kan göra de senaste månaderna. Det säger Björn Englund, vd för investmentbolaget I Love Lund som haft en tuff tid sedan börsdebuten i höstas. Trots det ser han positivt på framtiden.

Senaste årsstämman beslutade att ge I Love Lunds ledning bemyndigande för kapitalresning, något som är planerat att ske till tidig höst. Syftet är att utöka både ägarkretsen och att bibehålla investeringstakten.

– Det är trögt för alla aktörer nu. Men vi har byggt en isbrytare, det må knaka och braka men vi rör oss framåt, så vi har klarat oss hyggligt väl genom den här isvintern. I vår referenssektor klarar vi hyggligt väl. Vad vi skulle önska var en större omsättningshastighet, våra ägare håller hårt i sina aktier och har inte velat sälja. Men vi har å andra sidan sagt att vi gärna vill se långsiktiga ägare, säger Björn Englund, vd för I Love Lund.

Förra årets administrativa fokus inför börsnoteringen har nu bytts mot fokus på att växa. Vid noteringen låg aktien på 240 kronor, idag ligger den på 120 men har varit på uppgång den senaste månaden.

– Att finansiera startups har inte varit det sexigaste man kan göra de senaste månaderna. Men vi har gått från 300 till över 400 aktieägare sedan börsintroduceringen, det är bra med tanke på hur hemskt det har sett ut. Nästa ambitionsnivå är att, med bibehållet affärsfokus, på tre till fem år tredubbla i marknadsvärde och tiodubbla aktieägandet, säger Björn Englund.

Bolaget har 53 bolag i sin portfölj, främst små onoterade Lundabolag med innovationshöjd. Det senaste tillskottet är bioteknikbolaget Strominnate. Planen för året är att investera motsvarande 1 miljon kronor i månaden under resten av året.

– Är det någon gång man kan känna sig betydelsefull är det i svåra tider, det känns meningsfullt att hjälpa startups, säger Björn Englund.

Mette Carlbom

Att finansiera startups har inte varit det sexigaste man kan göra de senaste månaderna. Det säger Björn Englund, vd för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.