torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skånsk nanoteknik trotsar lågkonjunkturen

De skånska nanoteknikbolagen trotsar lågkonjunkturen och tar hem order på löpande band. Obducat lånar pengar för att möta en kraftigt ökad orderingång och Prebona ökar försäljningstillväxten med 500 procent.

Lundabaserade Obducat har upptagit ett konvertibelt lån på 20 miljoner kronor från investmentbolaget Formue Nord Fokus för att säkerställa sitt behov av rörelsekapital. Detta då bolaget ser en kraftigt ökad orderingång under årets första kvartal. Under Q1 landade orderingången på 59,7 miljoner, jämfört med sju miljoner för samma period föregående år.

Bolaget säljer maskiner för tillverkning av material som är täckta med tunna lager av nanopartiklar och har egen tillverkning av nanokomponenter. Huvuddelen av kunderna verkar inom halvledar- och elektronikindustrin.

– Vi får en viss del som förskottsbetalning av kund. Med en kraftig ökning av orderingången måste vi dra upp tempot i produktionen och då binder vi kapital. Därför tar vi det här lånet, säger Obducats vd Patrik Lundström.

2022 var ett förlustår för Obducat, som redovisade intäkter på 58,5 miljoner kronor under helåret och ett resultat efter skatt på -5,6 miljoner kronor. Men enligt Patrik Lundström är det nu högkonjunktur för teknikbolagen. Det här året räknar Lundström med svarta siffror på sista raden.

– Under 2023 räknar vi med en omsättning som överstiger 100 miljoner kronor samt ett positivt resultat. Obducat har en lång historia, samlad erfarenhet och ett starkt fäste på marknaden. Dessutom ökar intresset för vår teknik kontinuerligt.

Materialteknikbolaget Prebona i Simrishamn är en leverantör av funktionella material och ytbeläggningar. Bolaget befinner sig också i en stark tillväxtfas och under det första kvartalet i år ökade Prebonas försäljning med över 500 procent, jämfört med samma period förra året.

– Marknaden för flertalet av våra produkter ökar och nya användningsområden uppkommer. Vi ser nu att de här intäktsströmmarna är stadiga och att vi går mot ett bra helår, säger Prebonas vd Christian Östberg.

Prebona har utvecklat en egen teknologi som används inom inom bolagets fyra affärsområden, AgriCare, HealthCare, AirCare och SurfaceCare, där de två sistnämnda står för den största tillväxtökningen.

– Skalbarheten i vår affärsmodell börjar nu ge resultat då vi lyckats öka försäljningen kraftigt utan att öka våra fasta operativa kostnader, säger Christian Östberg.

Martin Linderoth

De skånska nanoteknikbolagen trotsar lågkonjunkturen och tar hem order på löpande band. Obducat lånar pengar för att möta en kraftigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.