lördag 28 september 2024

inloggad som

Ny app ska hjälpa kvinnor i klimakteriet

|  
|  

Klimakteriet är det sista outforskade området för medicinvetenskapen. Det hävdar Jacqueline Nuwame, som har startat det nya IoT-bolaget Minimal App för att ändra på det.

– Det finns upp till 74 olika symptom på klimakteriet, säger Jacqueline Nuwame, som berättar att hon själv blev avfärdad när hon gick till läkaren med hjärtklappning.

Det ledde till att hon började fördjupa sig i ämnet och startade Minimal App. Syftet är att hjälpa kvinnor att förstå sina symtom genom en AI-baserad algoritm. Den ska kunna tolka kroppens signaler med hjälp av en applikation till smarta klockor.

– Vi har en enorm mängd data, men vi har ingen tolkning av den. Till exempel får kvinnor över 40 år ofta antidepressiva läkemedel utskrivna, frågan är om det är depression eller klimakteriet. Det är svårt att skilja på det ibland, säger Jacqueline Nuwame.

I mars lämnade hon Malmöbolaget Earin efter sex år och flyttade in på Minc för att satsa på Minimal App på heltid. Företaget har hittills fått stöd från bland andra Almi och Connect Sverige, senare i år är planen att ta in ytterligare kapital. En första beta-lansering av appen är planerad till tredje kvartalet i år.

– Vi har samlat algoritmer från 20.000 personer men det är inte tillräckligt, vi behöver ha minst 100.000, säger Jacqueline Nuwame.

Mette Carlbom

Klimakteriet är det sista outforskade området för medicinvetenskapen. Det hävdar Jacqueline Nuwame, som har startat det nya IoT-bolaget Minimal App […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.