tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Lokal uppslutning efter Paradox nedläggning

För ett par veckor sedan kom beskedet att spelbolaget Paradox Interactive avser att stänga sin Malmö-studio i Devhubs lokaler. Spelutvecklar-hubben vittnar nu om en stor uppslutning från lokala konkurrenter för de drabbade Paradox-anställda.

– Det är fortfarande väldigt nytt, men jag känner mig trygg i att de kommer att hitta nya spännande uppdrag, antingen direkt i Devhub-huset eller hos någon annan av regionens spelutvecklare. Att hitta personal med erfarenhet är inte alltid så enkelt i Skåne, många bolag ser nog detta som en möjlighet att förstärka sina team, säger Devhubs operativa chef Eliana Oikawa.

Devhub, som drivs av organisationen Game Habitat, huserar flera små- och medelstora spelutvecklare. Ett av hubbens huvuduppdrag är länka ihop företag och skapa kontaktytor. Efter Paradox nedläggningsbesked bjöd Devhub därför in lokala branschkollegor att visa stöd för speljättens Malmöteam. Det ledde till flera möten och flörtar.

– Det blev en enorm respons, även företag som inte direkt söker ny personal visade intresse och erbjöd sitt stöd. Jag upplever att humöret i huset har skiftat, många i Paradox-teamet inser att detta också kan vara en möjlighet för dem, säger Eliana Oikawa.

Paradox har i dag 15 anställda i Malmö. Anledningen till nedläggningen är enligt Paradox talesperson Marcus Hallberg strategisk, bolaget vill samla sin utveckling i Stockholm för att öka produktiviteten.

– Processen är igång, vi är i MBL-förhandlingar med de lokala fackklubbarna och har ambitionen att göra både process och omställning så bra som möjligt för dem som påverkas av beslutet. Vi är nöjda med Malmöstudion som sådan, där finns väldigt skickliga utvecklare och det är inte kompetens som motiverar det här svåra beslutet, säger Paradox talesperson Marcus Hallberg till Rapidus.

För Devhub innebär beskedet att det frigörs kontorsplats, samtidigt som hubben är i processen att inviga ett nytt våningsplan. Eliana Oikawa tror dock inte att det kommer bli svårt att fylla de tomma stolarna.

– Vi har varit överfulla i mer än ett år och har en lång lista med kandidater som vill flytta in. Vi har turen att många vill flytta hit samtidigt som ingen vill flytta ut, inte ens under pandemin, säger hon.

Emiliano Strauss

För ett par veckor sedan kom beskedet att spelbolaget Paradox Interactive avser att stänga sin Malmö-studio i Devhubs lokaler. Spelutvecklar-hubben […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad