tisdag 3 december 2024

inloggad som

Från konkurs till global produktutvecklare

Minns du Kronaby-klockan som lanserades av fyra tidigare Sony-chefer? Deras bolag Anima gick i konkurs 2019 men efter det har spanska Festina sett till att få Malmöbolaget att ticka igen.

Klockutvecklarna i Malmö har haft en kraftig tillväxt sedan bolaget bildades i kölvattnet av Animas konkurs, då den spanska klockkoncernen Festina köpte rättigheterna till Kronaby-klockan. Nu ska Malmöföretaget ansvara för all produktutveckling av uppkopplade klockor åt Festinagruppens samtliga varumärken.

– Nu har vi ansvar för all produktutveckling av Festinas uppkopplade klockor. Vi står för all digital utveckling åt alla varumärken i Festinagruppen, säger Mattias Wideheim, vd för bolaget som nu heter Festina Group Technology

Historien börjar när Malmöbolaget Anima bildas 2015 av fyra tidigare Sony-chefer. 2017 lanserar bolaget klockan Kronaby som uppmärksammas av medier och investerare. Kronaby är en hybridklocka, en uppkopplad analog klocka med digitala funktioner och en tillhörande app. Fram till 2019 lyckas bolaget attrahera totalt omkring 320-365 miljoner kronor i riskkapital, när den kinesiska huvudägaren säger stopp och Anima försätts i konkurs.

Det är då Festina kommer in och köper rättigheterna till Kronaby-klockan från konkursboet. Den Barcelona-baserade koncernen värvar en kvartett från Animas gamla team, med Mattias Wideheim i spetsen, och etablerar Festina Sweden med ambitiösa tillväxtplaner.

– Ambitionen var att ta tekniken bakom Kronaby till Festinas övriga varumärken, vilket vi har gjort. Alla koncernens hybridklockor består i princip av Kronaby-tekniken, med olika appar och smådetaljer anpassade till varumärkenas respektive målgrupp, säger han.

Festina Group Technology har sedan dess växt till att sysselsätta 33 personer och en omsättning på 35 miljoner kronor år 2021, jämfört med 10 miljoner under debutåret 2019. Rapidus har inte fått tillgång till siffrorna för 2022.

Totalt har över 100 modeller lanserats under varumärkena Festina, Lotus, Jaguar och Kronaby. Men det är ändå inte hybridklockorna som upptar största delen av Malmöverksamheten.

– För närvarande spenderar vi 80 procent av tiden här på att ta fram Festinagruppens nästa generation uppkopplade klockor. Det är vårt uppdrag att driva koncernens globala produktutveckling på det här området, säger Mattias Wideheim och fortsätter:

– Vi siktar på att lansera koncernens första modeller av nästa generations uppkopplade klockor senare i år. Det kommer att bli ett stort steg för koncernen, mer än så kan jag inte säga.

Emiliano Strauss

Minns du Kronaby-klockan som lanserades av fyra tidigare Sony-chefer? Deras bolag Anima gick i konkurs 2019 men efter det har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.