onsdag 27 september 2023

inloggad som

Tunga namn i nybildade Uptake Bio

Forskaren bakom Diaprost, David Ulmert, har startat bolaget Uptake Bio med en ny antikroppsbehandling mot cancer. I styrelsen sitter en rad tunga life science-profiler och vd är stjärnskottet Ann-Christin Malmborg Hager.

– Vi har mycket lovande prekliniska data och vi känner oss redo att ta steget mot patientstudier, säger Ann-Christin Malmborg Hager, vd för Uptake Bio som nu lämnar sin tjänst på Smile för att satsa på bolaget.

Det var i somras som hon fick ett samtal från kollegan från Diaprost, David Ulmert, som berättade om en ny antikroppsbaserad behandling han tagit fram vid Lunds universitet. Resultaten övertygade även Carl Borrebaeck att ta plats i bolaget, Lundaprofessorn som tagit ett flertal bolag till börsen. I styrelsen sitter även Kjell Sjöström, vd för Innovagen och grundare av Cantargia, David Colpman och Per-Anders Abrahamsson, grundare av Perituskliniken.

Ann-Christin Malmborg Hager har själv en bakgrund i de nu börsnoterade Borrebaeck-bolagen Alligator och Senzagen, samt i Paindrainer.

Uptakes koncept innebär att man stryper tumörens energiförsörjning med hjälp av en radioaktiv antikropp. Antikroppen binder en markör som dyker upp på aggressiva tumörer som inte kan behandlas med vanliga cancermediciner. Markören finns bland annat vid cancer i bukspottskörteln, äggstockarna, urinblåsan samt olika former av sarkom. Hittills har studier gjorts på mänskliga tumörer i möss.

Nästa steg är nu att locka investerare till bolaget för att dra igång en större produktion av antikroppen och sedan inleda tester på patienter. Om två år beräknas de vara redo för kliniska studier.

– Vi är ett litet bolag som inte kommer att kunna ta det hela vägen fram till marknaden på egen hand. Längre fram kommer vi behöva samarbeta med ett större läkemedelsföretag, säger hon.

Mette Carlbom

Forskaren bakom Diaprost, David Ulmert, har startat bolaget Uptake Bio med en ny antikroppsbehandling mot cancer. I styrelsen sitter en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad