måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Positiva resultat lyfter Fluoguide

|  
|  

Det danska biotechföretaget Fluoguide, noterat på svenska First North, är en aktieraket hittills i år med en uppgång på 170 procent. Orsaken är flera positiva nyheter kring företagets kontrastmedel.

Köpenhamnsbolagets aktie nådde botten precis vid årsskiftet på 37,50 svenska kronor. I dag står aktien i runt 100 kronor efter att bolaget kommunicerat forskningsresultat i samarbete med Universitetssjukhuset i Linköping och Rigshospitalet i Köpenhamn.

Fluoguide har utvecklat en teknik som gör cancerceller självlysande, så kirurger ska hitta dem lättare. I januari kommunicerade bolaget positiva resultat från den första delen av en fas 2-studie. De första fyra av 16 patienter med aggressiva hjärntumörer reagerade positivt på metoden. Det kan tyckas vara ett fåtal, men eftersom detta är medicinteknik, inte läkemedel, så räcker det med ett mindre patientunderlag.

– När nyheten om våra försök kom ut flög korken ur flaskan när det gäller aktiekursen. Vi har släppt andra fina pressmeddelanden också, men så är det med aktiemarknaden, säger Morten Albrechtsen.

– Vi förväntar oss fler goda nyheter under 2023, när vi når fas 2 med fler indikationsområden, fortsätter han.

Detta gäller cancer i lungor och hals samt mindre aggressiva hjärntumörer. Den första produkten väntas komma ut på marknaden under 2025-2026.

En utveckling som tar tekniken ytterligare ett steg ska utnyttja värmen från ljuset till att destruera cancerceller, som alternativ till kirurgi. Morten Albrechtsen kallar detta för ”den andra vågen av fluoguides projekt”.

– När kirurger opererar i hjärnan blir det ofta upp till en tredjedel av tumören kvar, som de inte kan ta bort även om de kan se den, eftersom tumören kan finnas i kritiska områden som talcentret. Genom vår nya terapi kan vi lysa på cancercellerna och på så sätt ta bort dem utan att riskera att skära bort kritiska funktioner, säger han.

Enligt bokslutet från 2022 har Fluoguide ett eget kapital på 48 miljoner svenska kronor. Bolagsstämman bemyndigade nyligen ledningen att anskaffa mer kapital genom nyemissioner.

Keld Broksø

Det danska biotechföretaget Fluoguide, noterat på svenska First North, är en aktieraket hittills i år med en uppgång på 170 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad