onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Halvledarbolag expanderar efter uppköp

|  ,
|  

Veeco Sic Cvd Systems, tidigare Epiluvac, står inför en expansion i Lund sedan nordamerikanska Veeco förvärvat bolaget i en affär som kan bli värd 650 miljoner kronor.

– Vi fortsätter med utveckling och produktion här i Lund. Sajten ska i närtid expandera från runt tio till femton personer, så vi har ett stort behov av att knyta till oss ytterligare ingenjörskompetens, säger Per-Anders Eriksson, vd sedan snart ett år.

Han var tidigare vd för ​​börsnoterade verkstadsföretaget Hexatronics amerikanska dotterbolag. Epiluvac säljer tillverkningsutrustning till producenter av halvledare som är baserade på tekniken CVD, där kisel och kol i gasfas appliceras på plattor. CVD står för chemical vapor deposition.

Veeco betalade 300 miljoner kronor vid förvärvet av Epiluvac, som då bytte namn till Veeco Sic Cvd Systems. För att aktieägarna ska erhålla sista delen av betalningen, 350 miljoner kronor, måste vissa villkor uppfyllas.

– Vi ska visa att utrustningen med vår unika teknik fungerar enligt förväntan och vi ska vara delaktiga i att få ut tekniken till nyckelkunder. Betalningen beror även på hur många system vi säljer under en viss tid. Jag tror att det är mycket sannolikt att vi kommer att uppfylla villkoren till minst 75 procent, säger Per-Anders Eriksson, och fortsätter:

– Veeco såg ett fönster i marknaden för vår teknik. Produkten är het, det är en enorm efterfrågan på marknaden. Det är framför allt elbilsmarknaden som driver den globala efterfrågan på denna typ av halvledare, kiselkarbid.

Epiluvac grundades 2013 av bland andra Roger Nilsson (Lund), Richard Spengler (Lund) och entreprenören Bo Hammarlund (Stockholm). Det fanns totalt cirka 40 aktieägare när bolaget såldes till Veeco.

Elisabet Ottosson

Veeco Sic Cvd Systems, tidigare Epiluvac, står inför en expansion i Lund sedan nordamerikanska Veeco förvärvat bolaget i en affär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.