lördag 30 september 2023

inloggad som

Lundaprofil bakom nytt hudcancertest

|  ,
|  

Snabba undersökningar för tidig upptäckt av hudcancer borde erbjudas till hela befolkningen. Det tycker det nya Lundabolaget Maiskin, där ”ai” i bolagsnamnet står för artificiell intelligens. En av grundarna är Lundaprofessorn och multientreprenören György Marko-Varga.

Maiskin vill utrusta kliniker med ny teknik och arbetsflöden för att göra denna typ av screening för hudcancer tillgänglig i framtiden.

– I dag finns ingen screening för att hitta malignt melanom men det kan bli nästa stora folkhälsosatsning, efter screening för bröstcancer och tjocktarmscancer, säger György Marko-Varga, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

Bilder tas av patientens hud, utvärderas med hjälp av bolagets AI-algoritmer och verifieras sedan av läkare. Vid misstänkt cancer ska vävnadsprover analyseras för att få förslag på lämplig behandling för respektive patient, vilket sker i samarbete med Malmöbolaget Treat4life.

– Vi räknar med att kunna testa vår AI-baserade metod på klinik inom ett år och letar just nu efter en partner med finansiella resurser, säger György Marko-Varga.

Han är också medgrundare till Treat4life, liksom Pharma4cure och Reccan Diagnostics. Det förstnämnda hade 2018, senaste gången Rapidus rapporterade om bolaget, rest totalt över 50 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Ikea-sfären. Ordförande i både Maiskin och Treat4life är den Malmöbaserade advokaten Jonas Gulliksson, som företrätt Ikea-sfären i affärsjuridiska sammanhang. Övriga medgrundare i Maiskin är heter Peter Horvath och Istvan Nemeth.

Att använda AI för att upptäcka hudcancer är i ropet i Sverige just nu. Utöver Maiskin jobbar också Stockholmsstartupen AI Medical Technology inom området. Likaså Göteborgsbaserade Gnosco, som samarbetar med bland andra Skånes universitetssjukhus i ett Vinnova-finansierat projekt.

Elisabet Ottosson

Snabba undersökningar för tidig upptäckt av hudcancer borde erbjudas till hela befolkningen. Det tycker det nya Lundabolaget Maiskin, där ”ai” […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad