måndag 15 april 2024

inloggad som

Extra: Göran Hellström säljer sitt livsverk

|  ,
|  

Göran Hellström, grundare, huvudägare och vd för konsultfirman Navet i Helsingborg, säljer sitt livsverk till det private equity-ägda konsultföretaget Aderian.
– Det här är min succession, säger Göran Hellström

Navet är en konsultfirma med tre affärsområden – Affärssystem, Corporate finance och Analytics – men har genom åren dessutom fungerat som just ett nav i Helsingborgs näringsliv. Inte minst har företaget arrangerat ett flertal seminarier och nätverksträffar där den årliga ”Bättre Affärer-dagen” har varit en höjdpunkt.

Affären innebär att Navet delas upp. Aderian driver ett konsolideringsprojekt inom IT-konsulting och köper Navets affärsområde Affärssystem. Verksamheten kommer dock fortsatt att bedrivas under varumärket Navet. Det två andra affärsområdena samlas i ett nytt bolag som får namnet Navet Analytics AB.

– Jag är fortfarandet helägare till Navet Analytics AB, men det kommer att bli partnerägt, säger Göran Hellström. Med det menas att han successivt kommer att sälja andelar till bolagets medarbetare.

Navet omsatte under 2022 cirka 64 miljoner kronor och hade 50 anställda. Bolaget går nu in som dotterbolag i Aderian-gruppen som har en samlad omsättning på 850 miljoner kronor och har 370 medarbetare. Aderian ägs till cirka 50 procent av riskkapitalbolaget Adelis Equity och till 50 procent av de entreprenörer som sålt sina konsultbolag till gruppen men återinvesterat delar av köpeskillingen. Så har även Göran Hellström gjort.

– Affärsdiskussionen har varit i gång i cirka ett år. Utfallet blir en bra del av min succession. Den är framåtlutad och ger Navet bästa tänkbara förutsättningar att fortsätta inom ramen för Aderian-gruppen, säger han, utan att vilja uppge vad köpeskillingen blev.

Göran Hellström avgår som vd för Navet den 1 april och ersätts av den mångåriga medarbetaren Anders Claesson. Huvuddelen av ledande medarbetare kommer fortsätta i bolaget och bli aktieägare i Aderian.

Hur bli det nu med Navet som nav i Helsingborgs näringsliv och med Bättre Affärer-dagen?

– Det får vi se, men jag försvinner inte, säger Göran Hellström.

Gunnar Wrede

Göran Hellström, grundare, huvudägare och vd för konsultfirman Navet i Helsingborg, säljer sitt livsverk till det private equity-ägda konsultföretaget Aderian. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.