tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Nilsson växlar upp

Trots att Nilsson Special Vehicles sålde färre antal bilar förra året ökade doldis-bolagets omsättning med 17 procent till 216 miljoner kronor. Förklaringen är ett ökat fokus på större och dyrare bilombyggnader.

Nilsson Special Vehicles, med huvudkontor i Laholm, grundades 1945, då Yngve Nilsson Karosseri, och fram till 2001 var bolaget familjeägt. 2007 tog shejk Mohammed Al-Amoudi över som huvudägare, 2015 noterades Nilsson på Nasdaq First North.

– Vi gick igenom en stor omstrukturering i början av 2000-talet och jag hängde kvar i bolaget, säger Fredrik Nilsson, Yngves barnbarn som varit Nilsson Special Vehicles vd sedan 2017.

Bolaget har sedan starten ägnat sig åt att bygga om befintliga bilmodeller och designa bilar som är specialanpassade för olika ändamål. Från början tillverkade bolaget begravningsbilar, bokbussar och brandbilar. Under 60-talet inleddes ett samarbete med Volvo där Nilsson agerade underleverantör av bland annat ambulanser och limousiner. Utöver det har bolaget även byggt om bilar från Ford, Mercedes och Opel.

I dag ligger fokus på ambulanser, begravningsbilar och limousiner. Nilsson är inte längre underleverantör till andra bilmärken, utan köper in bilar som byggs om och rullar under Nilssons flagg. Förra året sålde bolaget 12 procent färre bilar, men omsättningen ökade med 17 procent, jämfört med 2021.

– Under 2021 hade vi många beställningar på mindre ombyggnader, till ett mindre värde. Vi har jobbat strategiskt för att öka volymen på större jobb och det började lossna förra året, säger Fredrik Nilsson.

Ett exempel är Nilssons nya ambulans-modell, baserad på skåpbilen Mercedes Sprinter, som bolaget rullade ut förra året. I februari i år meddelade bolaget att Västra Götalandsregionen förlängt sitt avtal med Nilsson, som ska leverera 20-25 ambulanser till regionen 2024.

– Det är en av våra största enskilda affärer hittills, säger Fredrik Nilsson.

Bolaget har nyss också möjligen öppnat upp ett nytt marknadssegment. Efter att ha levererat en limousine till Mellanöstern kom snart två liknande beställningar från regionen.

– Vi profilerar våra limousiner mot säkerhet, värderingar som Volvo också står bakom.

Pratar vi om skottsäkra limousiner?

– Allt är möjligt, säger Fredrik Nilsson.

Bolaget når dock fortfarande inte svarta siffror, fastän förlusten minskade från -10,3 miljoner 2021 till -3,5 miljoner 2022.

När uppnår företaget plusresultat?

– Jag passar på den frågan, vi kommunicerar inte långsiktiga mål. Precis som hela bilindustrin har vi drabbats av stora kostnadsökningar efter pandemin och det viktigaste för oss nu är att säkra materialförsörjningen. Det är den stora utmaningen för hela industrin, som är väldigt komponentberoende, säger Fredrik Nilsson.

Emiliano Strauss

Trots att Nilsson Special Vehicles sålde färre antal bilar förra året ökade doldis-bolagets omsättning med 17 procent till 216 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

 • Qvantum trotsar värmepumpsraset

  Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.