måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Lindab i förvärvsoffensiv

|  
|  

Ventilationsföretaget Lindab i Båstad har köpt två utländska bolag på kort tid. Tillsammans omsätter de båda bolagen cirka 260 miljoner kronor årligen. Förvärven är nödvändiga för att tillväxtmålet ska nås.

Lindab, som levererar ventilationsutrustning, har nyligen köpt irländska Irish Ventilation & Filtration och tyska Raab Lüftungstechnik. Köpen finansieras genom egen kassa, men hur mycket pengar det handlar om vill Lindabs vd och koncernchef Ola Ringdahl inte säga.

– Det övergripande målet med förvärven är att växa Lindabs ventialtionsaffär. I stället för att starta nya bolag så tar vi en genväg och köper redan etablerade bolag, säger Ola Ringdahl.

Med förvärven på Irland och i Tyskland får Lindab tillgång till nya kundkategorier och väntas också öka både försäljning och produktion. Förklaringen till förvärvsoffensiven är enkel.

– Det är en del av vår tillväxtstrategi. Lindabs mål är att växa 10 procent per år, både organiskt och genom förvärv, säger Ola Ringdahl.

Sedan 2020 har Lindab gjort 19 förvärv, men enligt Ola Ringdahl måste Lindab köpa fler bolag för att nå det årliga tillväxtmålet.

– Vi köper kvalitetsbolag som funnits länge och som är lönsamma från start. Vi vill ha en snabb process och integration. Oftast kontaktar vi bolagen själva och köper dessa till högst rimliga värderingar. Vi betalar aldrig mer för det vi förvärvar än vad vi själva är värda, säger Ola Ringdahl, som har fler bolagsköp i sikte:

– Vi har en intressant lista med förvärvskandidater. Hur många bolag det gäller eller när i tiden förvärven ligger är något vi är försiktiga med att kommentera.

Lindab-koncernen, med rötter i Grevie på Bjärehalvön, är etablerad i 20 länder med cirka 5.000 medarbetare och omsatte 12,4 miljarder kronor förra året.

Martin Linderoth

Ventilationsföretaget Lindab i Båstad har köpt två utländska bolag på kort tid. Tillsammans omsätter de båda bolagen cirka 260 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad