fredag 9 juni 2023

inloggad som

Växande intresse för e-sport får Helsingborgsbolag att växa

|  
|  ,

Intresset för e-sport växer i snabb takt och nu börjar de svenska investerarna hitta till branschen. Till skillnad från den traditionella idrotten finns det få mötesplatser för e-sport, men det vill Helsingborgsbaserade Fuzed ändra på med nya tunga delägare.

Idén med Fuzed är att kombinera traditionell sport med e-sport. Olof Danielsson är vice vd och medgrundare tillsammans med vd Karl Sergel. De öppnade den första anläggningen i Helsingborg i september.

– Vi har i nuläget 5.000 medlemmar och räknar med att dubbla antalet i år, kanske till och med till sommaren, säger Olof Danielsson.

Fokus är att kombinera e-sport och fysisk sport för att ge incitament även till fysisk aktivitet och göra det lättillgängligt. Nu jobbar de på att öppna nya anläggningar under det kommande året. Bolaget vill i nuläget inte avslöja exakt var anläggningarna ska öppna eller hur många det handlar om.

Fuzed har nyss stängt en investeringsrunda på 15 miljoner kronor där profiler som Strongers medgrundare Joel Almqvist, det Stockholmsbaserade investeringsbolaget Modelio Equity, Svea Solars grundare Erik Martinsson och en än så länge hemlig sportprofil deltog.

En som investerat i Fuzed från början är veteranen från e-sportsfestivalen Dreamhack, Tomas Lyckedal, som gått in som privat investerare.

– Fuzed fokus har inte funnits i e-sport tidigare. Det har skett stora investeringar i onlinebolag och e-sport som fenomen har exploderat det senaste året. Det som är eftersatt är förutsättningen att skapa organiserade mötesplatser. Det har funnits noll infrastruktur kring det, säger Tomas Lyckedal.

Nu har e-sporten börjat ta sig in det fysiska samhället och Tomas Lyckedal anser att det viktiga är att man ser på det på samma sätt som vanlig idrott.

– Att skapa den sociala mötesplatsen som har varit obefintlig. Både med värderingar och hur man jobbar i grupp, säger han.

Sverige är ett dominerande när det kommer till e-sport. De senaste 20 åren ligger svenskar på topp 5 bland nationaliteter i turneringar, världsrekord och intjänade pengar.

– Hela branschen har de senaste fem – sex åren drivits av sponsor och annonspengar, säger Tomas Lyckedal.

För omsättningen i den svenska branschen finns dock ingen direkt statistik, men att det på ett internationellt plan rör sig om stora summor är det ingen tvekan om, föregående år sålde MTG e-sportbolagen ESL och Dreamhack till en summa av en miljard dollar.

Mette Carlbom

Intresset för e-sport växer i snabb takt och nu börjar de svenska investerarna hitta till branschen. Till skillnad från den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl