tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Beijerchefen tar rodret i golvkoncern

Beijer Refs tidigare vd och storägare Per Bertland tar ordförandeklubban i Golventreprenadgruppen, en koncern som ser ut att vara det snabbaste pågående konsolideringsprojektet som drivs från Skåne just nu. Omsättningen har på bara ett par år kommit upp i nästan 1,5 miljarder kronor.

Per Bertland är partner i den Malmöbaserade riskkapitalgruppen Small Cap Partners, SCP, som gett sig på att konsolidera golvläggningsbranschen. Av totalt 22 förvärvade golvläggningsföretag har nu en koncern skapats. Modellen – att hitta branscher som består av många små, ofta familjeägda fåmansbolag, köpa upp dem, slå samman och på så sätt uppnå synergier – är vanlig inom riskkapitalbranschen. Ett exempel är fönsterföretaget Inwido, med huvudkontor i Malmö, där investmentbolaget Ratos drev denna idé fram till börsnotering.

– I somras hade vi ett strategimöte där vi satte upp en femårsplan med målet att golvkoncernen ska omsätta 3 miljarder kronor om fem år. Men med den takt vi håller nu ser det ut att bli mer, säger Per Bertland.

SCP äger i dag 70 procent i Golventreprenadgruppen medan ägarna till de uppköpta bolagen tillsammans äger 30 procent sedan dessa återinvesterat köpeskillingen i koncernen.

– Vi har en exitstrategi och inom fem år ska koncernen vara till salu. Det kan bli en börsnotering eller försäljning till en enda part. Det vi gör nu är att göra koncernen börsfähig med bland annat en nytillsatt styrelse, fortsätter Per Bertland.

Denna styrelse består nu, förutom av Per Bertland själv, av Mikael Johnson från SCP, Lindabs vd Ola Ringdahl, Katarina Olsson som är chef för den juridiska avdelningen på Trelleborg, Kristina Willgård, tidigare vd för Addlife samt Tomas Larsson, tidigare ägare till golvbolaget BBM i Karlstad..

– Vi kommer sannolikt att byta namn på Golventreprenadgruppen till något mer slagkraftigt. Tekniskt skulle vi kunna göra exit till hösten, men klimatet för börs- och företagsaffärer är ju inte det bästa just nu, vi avvtaktar för tillfället, säger Per Bertland.

I väntan på exit kommer den nya styrelsen och vd Hans Förster att fortsätta köpa upp golvläggningsföretag och integrera dem i den växande koncernen. Synergier finns att hämta främst inom inköp, men också på försäljningssidan i samband med att företaget blir rikstäckande. Lönsamheten ligger i dag på ”högt ensiffrigt” på rörelsenivå, men målet är att komma upp i tvåsiffrigt.

– Vad gäller tillväxten tittar vi på hur vi ska skära limpan framöver. Man kan till exempel växa geografiskt i resten av Norden, men även titta på näraliggande segment inom byggande, säger Per Bertland.

Gunnar Wrede

Beijer Refs tidigare vd och storägare Per Bertland tar ordförandeklubban i Golventreprenadgruppen, en koncern som ser ut att vara det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.