måndag 25 september 2023

inloggad som

Beijerchefen tar rodret i golvkoncern

Beijer Refs tidigare vd och storägare Per Bertland tar ordförandeklubban i Golventreprenadgruppen, en koncern som ser ut att vara det snabbaste pågående konsolideringsprojektet som drivs från Skåne just nu. Omsättningen har på bara ett par år kommit upp i nästan 1,5 miljarder kronor.

Per Bertland är partner i den Malmöbaserade riskkapitalgruppen Small Cap Partners, SCP, som gett sig på att konsolidera golvläggningsbranschen. Av totalt 22 förvärvade golvläggningsföretag har nu en koncern skapats. Modellen – att hitta branscher som består av många små, ofta familjeägda fåmansbolag, köpa upp dem, slå samman och på så sätt uppnå synergier – är vanlig inom riskkapitalbranschen. Ett exempel är fönsterföretaget Inwido, med huvudkontor i Malmö, där investmentbolaget Ratos drev denna idé fram till börsnotering.

– I somras hade vi ett strategimöte där vi satte upp en femårsplan med målet att golvkoncernen ska omsätta 3 miljarder kronor om fem år. Men med den takt vi håller nu ser det ut att bli mer, säger Per Bertland.

SCP äger i dag 70 procent i Golventreprenadgruppen medan ägarna till de uppköpta bolagen tillsammans äger 30 procent sedan dessa återinvesterat köpeskillingen i koncernen.

– Vi har en exitstrategi och inom fem år ska koncernen vara till salu. Det kan bli en börsnotering eller försäljning till en enda part. Det vi gör nu är att göra koncernen börsfähig med bland annat en nytillsatt styrelse, fortsätter Per Bertland.

Denna styrelse består nu, förutom av Per Bertland själv, av Mikael Johnson från SCP, Lindabs vd Ola Ringdahl, Katarina Olsson som är chef för den juridiska avdelningen på Trelleborg, Kristina Willgård, tidigare vd för Addlife samt Tomas Larsson, tidigare ägare till golvbolaget BBM i Karlstad..

– Vi kommer sannolikt att byta namn på Golventreprenadgruppen till något mer slagkraftigt. Tekniskt skulle vi kunna göra exit till hösten, men klimatet för börs- och företagsaffärer är ju inte det bästa just nu, vi avvtaktar för tillfället, säger Per Bertland.

I väntan på exit kommer den nya styrelsen och vd Hans Förster att fortsätta köpa upp golvläggningsföretag och integrera dem i den växande koncernen. Synergier finns att hämta främst inom inköp, men också på försäljningssidan i samband med att företaget blir rikstäckande. Lönsamheten ligger i dag på ”högt ensiffrigt” på rörelsenivå, men målet är att komma upp i tvåsiffrigt.

– Vad gäller tillväxten tittar vi på hur vi ska skära limpan framöver. Man kan till exempel växa geografiskt i resten av Norden, men även titta på näraliggande segment inom byggande, säger Per Bertland.

Gunnar Wrede

Beijer Refs tidigare vd och storägare Per Bertland tar ordförandeklubban i Golventreprenadgruppen, en koncern som ser ut att vara det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad