onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Ambu i vändning efter stor turbulens

|  
|  

Ambu heter Danmarks mest omsusade börsföretag som skapat störst rubriker i dansk affärspress de senaste åren. Följ med på en berg och dalbana fylld med skandalbonusar, vd-byten och en aktiekurs som pendlat mellan himmel och helvete.

Ambu blev 2019 känt för gigantiska chefsbonusar på totalt en halv miljard danska kronor – något som ledde till en uppmärksammad uppsägning av den främste bonusmottagaren, den tidigare mediale vd:n Lars Marcher.

Företaget levererar medicinteknik globalt, bland annat elektroder till mätning av EEG och EKG. Lars Marcher ledde under sin tid på vd-posten en tillväxt på 5.000 procent. Därför var det förstasidesstoff när han fick sparken 2019, en händelse han själv kallade surrealistisk.

Under nästa vd, Juan-José Gonzales, toppade aktien den 26 april 2021 på 346.60 danska kronor. Kort därefter började bolaget drabbas av flera bakslag, bland annat utebliven försäljning av nya produkter. Aktien inledde en brant nedgång.

Bottennoteringen på 63 danska kronor nåddes i september 2022 under nästa vd Britt Meelby Jensen. Marknaden förstod inte strategin, särskilt att Ambu ville fokusera mer på mag-tarmområdet, som var dyrt och innebar flera nya produkter samtidigt.

– Det blev ett problem när marknaden inte skapades så snabbt som det var tänkt. Nu har vi anpassat oss, fokuserat på nischer och bygger upp över tid. Vi tror att detta är lönsamt, förklarade Ambus kommersiella chef, Bassel Rifai, på ett konferenssamtal för investerare i november 2022.

Koncernledningen har praktiskt taget blivit utan bonusar för 2022. Nu har Britt Meelby Jensen dessutom gått fram med hårdhandskarna och meddelade i februari i år att tre av åtta personer i koncernledningen får sparken, däribland innovations- och försäljningschefen.

Britt Meelby Jensens åtgärder återspeglas nu i aktiekursen och allt fler tror på en vändning. Den 7 februari i år kom det första aktielyftet. Kursen steg med 11,25 procent till 120,35 som högst den dagen. Detta var dock fortfarande bara hälften av nivån från 2018.

Per Hansen, investeringsekonom på Nordnet i Danmark, tror på en fortsatt upprevidering. Han pekar på att siffrorna för det brutna räkenskapsårets första kvartal ser bättre ut än på länge.

– Redovisningen är betydligt bättre än väntat nu, säger Per Hansen.

Resultatet efter skatt blev 22 miljoner danska kronor under första kvartalet i 2023, 21 miljoner bättre än förväntat. Ambu har 4.400 anställda och omsatte 2022 4,4 miljarder danska kronor.

Keld Broksø

Ambu heter Danmarks mest omsusade börsföretag som skapat störst rubriker i dansk affärspress de senaste åren. Följ med på en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad