tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Immunovias värde halverades

|  
|  

Det Lundabaserade medicinteknikbolaget Immunovia gör en nyemission på 200 miljoner kronor. Syftet är att etablera försäljning i USA med bolagets cancerdiagnostik. Aktiemarknaden var dock inte nådig när beskedet kom på måndagen och aktien sänktes med cirka 50 procent.

Immunovia är en av Lundaprofessorn Carl Borrebaecks skapelser, där han också är ordförande. Verksamheten kretsar kring cancerdiagnostik och företagets system kan upptäcka cancer i bukspottskörteln genom ett blodprov, i ett tidigare skede än annan teknik.

Immunovia står nu inför en lansering av produkten i USA och syftet med nyemissionen är att finansiera detta – och ”investera i forskning och utveckling samt stärka den pågående affärsverksamheten i enlighet med bolagets kommunicerade strategi”, som det står i bolagets pressmeddelande.

Immunovias finanschef Karin Almqvist Liwendahl säger att nyemissionen inte är extraordinär, utan en del av bolagets strategi och ”busniess as usual”. Ändå reagerade börsen med att sänka Immunovias aktie med 50 procent på måndagmorgonen.

– Det var inte helt oväntat att aktien skulle gå ned. Men om man tittar på våra räkenskaper där vår burn rate är cirka 15 miljoner kronor i månaden, och givet vår kommunicerade strategi, borde detta inte komma som någon stor överraskning, säger hon.

Hur ser era mål ut? Kan lanseringen i USA innebära att detta blir er sista nyemission?

– Vi kan inte sia om det. Men man ska veta att reimbursement (ersättning med offentliga medel, red) i USA tar tid. Det kommer inte att bli någon ketchupeffekt.

Senast Immunovia gjorde en nyemission var 2020. Då tillfördes bolaget 400 miljoner kronor. Sedan hösten 2020 har aktien befunnit sig i en brutal utförslöpa från som högst 286 kronor till måndagens 9 kronor.

Den aktuella nyemissionen är garanterad till 75 procent av befintliga aktieägare och externa investerare.

Gunnar Wrede

Det Lundabaserade medicinteknikbolaget Immunovia gör en nyemission på 200 miljoner kronor. Syftet är att etablera försäljning i USA med bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.