Sara Fredriksson, grundare av bioteknikföretaget Genovis, nu vd för Aqilion i Helsingborg, har landat bolagets första licensaffär. Läkemedelsjätten Merck betalar 110 miljoner kronor i förskottsbetalning för ett projekt mot inflammatoriska sjukdomar. Hela projektet kan komma att omfatta över 10 miljarder kronor.
Aqilion särskiljer sig från många andra läkemedelsforskningsföretag så till vida att verksamheten inte började med forskning kring en specifik läkemedelskandidat. I stället har bolaget tänkt kommersiellt från början, på så sätt att man kartlagt läkemedelsjättarnas intresse för vissa sjukdomar och patentläget kring dem, i syfte att sälja licenser för läkemedelskandidater i tidiga skeden.
Den här strategin möjliggörs av ett erfaret team på tio personer från större bolag som Astra Zeneca och Pfizer. 2019 lockade affärsidén några av Skånes tyngsta investerare att köpa in sig i företaget för 200 miljoner kronor. Bland dessa finns Fårö Capital, Martin Gren, LMK och Longbow Finance, som är ett Schweiz-baserat family office inom Rausingfamiljen.
– Nu känns det väldigt roligt att kunna leverera på vad vi sagt, att generera innovativa projekt i kombination med en proaktiv affärsutveckling och tidiga avtal, säger Sara Fredriksson till Rapidus.
Den aktuella licensaffären gäller en molekyl som ska hämma ett protein med namnet TAK 1, som anses vara huvudregulator för olika inflammatoriska signaler i kroppen. Aqilion och Merck ska i fortsättningen tillsammans utveckla TAK 1-läkemedel för ett brett spektrum av autoimmuna och inflammatoriska indikationer och neurologiska sjukdomar.
Avtalet innehåller framtida milstolpsersättningar på totalt 950 miljoner euro, motsvarande över 10 miljarder kronor, samt royalties vid kommersiell försäljning.
– Vi har fyra projekt i pipeline som vi har berättat om. TAK 1 är ett av dem. Utöver det har vi flera projekt som måste vara hemliga av konkurrensskäl, säger Sara Fredriksson.
Gunnar Wrede