lördag 23 november 2024

inloggad som

Axelskyddet som började med hårdrock

|  
|  

Det började med axelband till gitarrer. Sedan har det tagit Arc Inventions decennier att utveckla en produkt för ett bredare genombrott. Nu börjar bolaget massproducera sitt ergonomiska hjälpmedel mot axelbelastning.

Den patenterade innovationen är i princip en axelformad bygel, en styv båge som vilar på skuldran och bröstet och avlastar axelns känsligaste övre delar. Enligt Arc Inventions har de flesta yrkesgrupper som bär tunga saker på axlarna – som skyddsvästar, ryggsäckar och hängslen – användning för produkten.

– Vi har fått jättebra gensvar från alla som använder den. Man känner direkt hur den lyfter bort belastningen från axlarna och sprider ut den på större yta. Vi har nu 150 system ute som används dagligen i byggbranschen. Prognosen för i år är att sälja 5.000 nya system och nästa år dubblar vi det, säger Hampus Bergenudd, som grundade Arc år 2000 tillsammans med Per Ekdahl.

Duons resa började dock ännu tidigare. De drev ett hobbyprojekt och designade hårdrocks-axelband för stränginstrument, som såldes i liten skala i åtta länder.

– Eftersom det var hårdrock så flätade vi in stålkedjor och klistrade på nitar. Häng sedan på en elbas så kan det lätt väga över tio kilo och hårdrocksbasister brukar inte direkt vara några muskelberg. Så vi fick höra en del om vikten, några tyckte att vi skulle lägga in skumgummi i axelbanden, men skumgummi är ju inte hårdrock, säger Hampus Bergenudd.

De lämnade så småningom hårdrocksbanden, riktade in sig på sjukvården och utvecklade en mitella. Hampus Bergenudd berättar att de sedan samarbetade med USA:s militär och anpassade innovationen efter skyddsvästar, en applikation som snart kan nå svenska poliser.

– Vi hade ett möte med Polisen och det tog sju år innan de hörde av sig för att ta andra mötet, säger han.

Genombrottet är dock närmast inom byggsektorn. Arc Innovations har kört tester med bland andra Peab och JM, som enligt Hampus Bergenudd ska erbjuda produkten till sina anställda. Arc har också inlett ett samarbete med bygg- och industrivaruhandlaren Prevex och inom kort sjösätts ett samarbete med Blåkläder, som ska agera återförsäljare.

Emiliano Strauss

Det började med axelband till gitarrer. Sedan har det tagit Arc Inventions decennier att utveckla en produkt för ett bredare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.