lördag 23 november 2024

inloggad som

Gör som danskarna!

Krönika av Gunnar Wrede, Rapidus chefredaktör

Den svaga svenska kronan har medfört att eurodebatten åter har blossat upp. Förespråkarna och kritikerna ser dock ut att stå lika långt från varandra som för 20 år sedan. Men det finns en medelväg – gör som danskarna. 

Folkomröstningen om euron skedde den 14 september 2003. Nej-sidan fick 56 procent där de tyngsta argumenten var att Europa är en alltför heterogen samling länder ekonomiskt för att kunna hålla en gemensam valuta, samt att Sverige historiskt gynnats av att kunna sänka sin växelkurs då och då, och på så sätt stödja exportindustrin. På samma vis som Sverige stått vid sidan av Europa genom en säkerhetspolitisk neutralitet, skulle vi vara ekonomiskt neutrala. Underförstått var även att här fanns utsikter för Sverige att ha lägre räntor än euroområdet, eftersom Sverige var världsbäst på nästan allt.

Ja-sidan hävdade att nyckeln till framtida välstånd var den inre marknaden i Europa där varor, tjänster, kapital och arbetskraft kan flöda fritt över gränserna. Lite som visionen för Öresundsregionen, fast större. En gemensam valuta skulle underlätta detta väsentligt. Euron skulle dessutom bli en stark världsvaluta vid sidan av den amerikanska dollarn. Om Sverige anslöt sig skulle vi släppas in i värmen. (I linje med dessa argument var många ja-sägare även förespråkare för en Nato-anslutning.)

Efter 20 år med euron kan vi konstatera att båda sidor fick rätt, fast på olika sätt. Ländernas ekonomier var alltför olika. Euron visade sig, i samband med finanskrisen 2008, bli ett solidaritetsprojekt med de länder som hade sämre ekonomi – Grekland, Spanien, Italien. De som fick betala för medelhavets slöseri med lånefinansierade låga pensionsåldrar var länderna i norr, framför allt Tyskland. De svaga länderna var verkligen i värmen, precis som ja-sidan förutspått, och blev räddade från statsfinansiell konkurs.

Sverige slapp till stor del vara med och betala för detta, vilket nej-röstarna inte var sena att påpeka under krisåren.

Samtidigt har globaliseringen medfört en sjunkande inflation, och därmed ränteläge, under 20 års tid. Här har Sveriges Riksbank och den europeiska centralbanken, ECB, haft ungefär samma förutsättningar och ungefär samma ränteläge. Fram till nyligen var allt frid och fröjd.

Men så kom inflationen. Och så började allt fler sucka över att en euro inte kostar 10 kronor utan 11. Och ännu värre (ur ett nationellt och skånskt värdighetsperspektiv) att den danska kronan kostar 1,50.

Inflationen är alltså till stor del importerad, eftersom importerade varor blir dyrare med den usla svenska växelkursen. Nu lyfts samma röster som för 20 år sedan, att Sverige måste in i värmen.

Trots att Sverige har haft ungefär samma ränta som ECB i 20 år, (se diagram), har kronan sakta men säkert fallit i värde hela tiden. Det har gått långsamt och smygande, för tio år sedan kostade en euro 8 kronor. Det är inte förrän nu bägaren runnit över i opinionen. Den svenska kronan är en barkbit på ett gungande hav, säger man.

Visst är det ett stort steg att överge en flerhundraårig valuta, typ oåterkalleligt dessutom. Men här finns en medelväg som danskarna har gått hela tiden.

Danmark har kvar sin krona, men är fortfarande med i det valutasamarbete som fanns i Europa före euron, det som nu heter ERM 2. Det är bara Danmark och Bulgarien som är med nu för tiden.

ERM 2 går ut på att ha fast växelkurs mot euron. Verktygen för det är att den nationella räntan skuggar ECB:s ränta och vid fluktuationer sker valutajusterande interventioner. Detta är en avgörande orsak till att den svenska kronan halkat efter den danska.

Så för ängsliga svenskar, som inte vågar göra något utan en tvåårig utredning först, är mitt tips detta:

Gör som danskarna. Gå med i ERM 2. Känn efter hur det känns i några år. Kronan blir kvar och kanske slutar vi att bli fattigare. Vi kan alltid hoppa av om vi skulle bli världsbäst på nästan allt igen.

Krönika av Gunnar Wrede, Rapidus chefredaktör Den svaga svenska kronan har medfört att eurodebatten åter har blossat upp. Förespråkarna och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.