tisdag 3 december 2024

inloggad som

Vår region är viktig, vital – och volatil

|  

Krönika av Gunnar Wrede

Kära läsare.
Jag tar nu risken att få mothugg, blir överbevisad och få krypa till korset. Men jag tycker det ser ut som att tiderna redan har börjat bli bättre.

Jag försöker göra den här krönikan både inåtblickande och utåtblickande. Med inåt menar jag hur vi tänker här på Rapidus redaktion. Utåt är så klart vårt bevakningsområde som är näringslivet i vår region. Inifrån och ut blir det så här:

Visst är det spännande och intressant med små nystartade innovationsföretag och deras teknologier, men om man vill se helheten i vårt kära sydsvenska näringsliv måste man lyfta blicken. Det har vi försökt börja med.

Ett resultat av det är att det är mera börs i Rapidus. Syftet med det är inte att Rapidus ska bli ett privatekonomiskt rådgivningsbrev som tipsar om snabba klipp. Det finns det andra som gör, och att med det syftet snäva in sig till endast Skånes börsbolag vore bara dumt.

Men en aktiekurs är inte bara en siffra på ett konto. Det är en temperaturmätare som ger en förståelse för omvärldens syn på bolagen, hur det går för dem, hur de värderas och därmed synen på framtidsutsikterna. Det ger också en fingervisning om värdet på onoterade innovationsbolag och därmed på deras förmåga att attrahera riskkapital för fortsatt överlevnad och tillväxt.

Under de två veckor Rapidus varit i gång efter juluppehållet har vi i artikelform redan summerat börsåret 2022 för de skånska bolagen, vi har tagit tempen på näringslivsklimatet genom att prata med banker och investerare, vi har hittat nystartade bolag som grundats av innovationsprofiler och presenterat pyttebolag som försöker hitta sin marknad.

Allt för att du ska få koll på läget. Vi kommer fortsättningsvis att blanda stort och smått, från nybildade startups till de största börsbolagen. Nu byter jag fokus och tittar utåt:

I höstas var det mycket som såg deppigt ut. Många bolag fick slut på pengar och nyemissionerna blev ofta inte fulltecknade trots rekordlåga emissionskurser. Några anlitade garanter, några nöjde sig med det kapitaltillskott som det råkade bli. Här finns exempel som Midsona, Pila Pharma, Veg of Lund och Diagonal Bio.

Sedan kom några lyckade fall där emissionerna full- eller övertecknades. Det var Enersize, Spotlight Group och Movebybike. Något verkade börja röra på sig redan under julhelgerna.

Det som överraskat mig hittills i år är den starka börsutvecklingen, där fyra av de tio bolag som haft årets hittills största aktieuppgångar på hela Stockholmsbörsen är skånska. I tisdags var det Cantargia, Abliva, Serstech, och Simris Alg. Nu på torsdagen har Simris Alg halkat ned en aning men ersatts av Duearity.

Det är bara en eller två gånger tidigare som jag under en 30-årig karriär som ekonomijournalist varit med om en sådan uppfjädring. Det kan vara förhastat att dra slutsatser av ett par veckors utveckling, många experter varnar för ett bakslag inom kort, men kraften i återhämtningen hittills är icke desto mindre förbluffande.

Är detta bara tabell-nörderi, eller säger det något mer? Ja, det säger att vår region är viktig och vital men volatil, och att en entreprenör som tror på sin verksamhet aldrig ska ge upp, även om det kommer perioder då investerarna sviker och man får se sitt företag falla i värde med 80-90 procent.

Så om inte Putins krig mot Ukraina eskalerar dramatiskt tror jag att tiderna redan börjat blir bättre. Så alla ni därute – kämpa! Det gör vi på Rapidus.

PS. Om du på något sätt reagerar på Rapidus innehåll, något vi har för mycket av, för lite av, eller något du saknar och tycker vi borde ha, hör av dig med några rader. Maila till: rapidus@rapidus.se

Krönika av Gunnar Wrede Kära läsare. Jag tar nu risken att få mothugg, blir överbevisad och få krypa till korset. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.