lördag 27 april 2024

inloggad som

Malmöbolag biffas upp av Monterro

Malmöbolagen Matilda Foodtechs och Hypergenes majoritetsägare, fondbolaget Monterro, har nyligen förvärvat två tyska bolag för portföljbolagens räkning. Syftet är att ge dem tillträde till den tyska marknaden och bredda produktportföljerna.

Monterro investerar totalt mellan 50 miljoner och 1,5 miljarder kronor per företag i mogna, nordiska mjukvarubolag. Två av de senaste förvärven är tilläggsinvesteringar till fondens skånska portföljbolag.

– Vi är sedan flera år majoritetsägare i Matilda Foodtech, ett bolag i Malmö som vi tror jättemycket på. Nu blir Tyskland bolagets första marknad utanför Norden genom att vi nyligen förvärvade tyska Herrlich & Ramuschkat som är verksamt i samma bransch, säger Erik Syrén, partner i Monterro och tidigare vd på CRM-bolaget Lime som Monterro ägde mellan 2014 och 2019.

Matilda Foodtech utvecklar digitala planeringssystem till storkök för måltidsplanering och optimering av näringsinnehåll, kostnader och logistik.

– Bolaget är störst i Sverige i sin nisch och stort i Danmark, Finland och Norge. Vi letar hela tiden efter tilläggsinvesteringar i form av nya bolag för att bredda Matilda Foodtechs marknad.

Det andra tilläggsförvärvet är gjort för att komplettera Hypergenes verksamhet, ett Malmöbolag som har utvecklat ett beslutsstöd med fokus på offentlig sektor och har verksamhet i Sverige och Norge.

– Även Hypergene är ett duktigt portföljbolag där internationalisering är en viktig del av utvecklingen. Därför köpte vi i december tyska Bluant, som breddar erbjudandet med projekt- och tidrapporteringssystem, säger Erik Syrén och fortsätter:

– Vi vill jättegärna köpa fler mjukvarubolag i Skåne, här finns många fina bolag.

Under förra året investerade Monterro totalt över 1,5 miljarder kronor och Erik Syrén tror det blir minst lika mycket i år.

Elisabet Ottosson

Malmöbolagen Matilda Foodtechs och Hypergenes majoritetsägare, fondbolaget Monterro, har nyligen förvärvat två tyska bolag för portföljbolagens räkning. Syftet är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.