tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Malmöbolag biffas upp av Monterro

Malmöbolagen Matilda Foodtechs och Hypergenes majoritetsägare, fondbolaget Monterro, har nyligen förvärvat två tyska bolag för portföljbolagens räkning. Syftet är att ge dem tillträde till den tyska marknaden och bredda produktportföljerna.

Monterro investerar totalt mellan 50 miljoner och 1,5 miljarder kronor per företag i mogna, nordiska mjukvarubolag. Två av de senaste förvärven är tilläggsinvesteringar till fondens skånska portföljbolag.

– Vi är sedan flera år majoritetsägare i Matilda Foodtech, ett bolag i Malmö som vi tror jättemycket på. Nu blir Tyskland bolagets första marknad utanför Norden genom att vi nyligen förvärvade tyska Herrlich & Ramuschkat som är verksamt i samma bransch, säger Erik Syrén, partner i Monterro och tidigare vd på CRM-bolaget Lime som Monterro ägde mellan 2014 och 2019.

Matilda Foodtech utvecklar digitala planeringssystem till storkök för måltidsplanering och optimering av näringsinnehåll, kostnader och logistik.

– Bolaget är störst i Sverige i sin nisch och stort i Danmark, Finland och Norge. Vi letar hela tiden efter tilläggsinvesteringar i form av nya bolag för att bredda Matilda Foodtechs marknad.

Det andra tilläggsförvärvet är gjort för att komplettera Hypergenes verksamhet, ett Malmöbolag som har utvecklat ett beslutsstöd med fokus på offentlig sektor och har verksamhet i Sverige och Norge.

– Även Hypergene är ett duktigt portföljbolag där internationalisering är en viktig del av utvecklingen. Därför köpte vi i december tyska Bluant, som breddar erbjudandet med projekt- och tidrapporteringssystem, säger Erik Syrén och fortsätter:

– Vi vill jättegärna köpa fler mjukvarubolag i Skåne, här finns många fina bolag.

Under förra året investerade Monterro totalt över 1,5 miljarder kronor och Erik Syrén tror det blir minst lika mycket i år.

Elisabet Ottosson

Malmöbolagen Matilda Foodtechs och Hypergenes majoritetsägare, fondbolaget Monterro, har nyligen förvärvat två tyska bolag för portföljbolagens räkning. Syftet är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.