måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Veg of Lund får Europapatent

|  
|  

Veg of Lund meddelar Europa-patentverket avser att godkänna patent för företagets mjölksubstitut som tillverkas av potatis.

– Det här beskedet är en bekräftelse på att vår produkt är unik, och att när vi nu ska lansera den i Europa är den patentskyddad i 39 länder, säger Veg of Lunds vd Fredrik Carling.

Veg of Lund tillverkar en mjölkliknande produkt i konkurrens med många andra på marknaden, inte minst skånska Oatly. Skillnaden är att Veg of Lund är ensamt om att använda potatis som råvara. Enligt Fredrik Carling är potatis mer hållbart än andra alternativ.

–Potatis kräver 97 procent mindre vatten vid odling än mandel som några använder, och jämfört med havre krävs bara halva odlingsarealen, säger han.

Tidigare i veckan meddelade Veg of Lund att den schweiziska livsmedelskedjan Migros tar in Veg of Lunds konsumentvarumärke DUG i sortimentet.

Företaget riktar sig till konsument, livsmedelsindustri och hotell/restaurang. Vilken affärsmodell som ger störst tillväxt återstår att se.

Trots att First North-noterade Veg of Lund verkar i en modern och innovativ sektor har bolaget haft svårt att övertyga investerarna. Det senaste året har aktien gått ned med mer än 90 procent varav bara sedan årsskiftet med 25 procent. Bolaget genomförde en nyemission på 21,6 miljoner kronor i december som tecknades till 70 procent, varav 17 procent tecknades av garanter.

Gunnar Wrede

Veg of Lund meddelar Europa-patentverket avser att godkänna patent för företagets mjölksubstitut som tillverkas av potatis. – Det här beskedet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad