tisdag 26 september 2023

inloggad som

Skånsk miljardfond utökar portföljen

|  
|  

Sound Bioventures har under sitt första år investerat i tre tidiga bioteknikbolag. De två senaste är danska Breye Therapeutics och nederländska Varm X.

– Vi letar efter företag som har projekt i klinisk fas för sällsynta sjukdomar där det i dag inte finns några bra behandlingar, säger bolagets vd och medgrundare Johan Kördel.

Varm X har en läkemedelskandidat inom akutsjukvård för personer som använder blodförtunnande läkemedel och som kan förblöda vid olyckor. Breye utvecklar en behandling av blodkärlsförändringar i ögats näthinna som ofta drabbar diabetiker och kan ge synskador.

– Breye har licensierat in en molekyl från danska Zealand Pharma som snart går in i kliniska tester. Jag vill inte avslöja summan vi gått in med, men vi har som riktlinje att investera 50 till 100 miljoner kronor per bolag under tiden som de är i vår portfölj, säger Johan Kördel.

Sound Bioventures har flera investeringar på gång och har tittat på ett tiotal bolag från Skåne, uppger Johan Kördel.

– Under året har vi tittat på 450 bolag i Europa och USA, varav en tiondel är svenska. Vi siktar på att investera en tredjedel av fonden i vardera Skandinavien, resten av Europa samt USA.

Sound Bioventures har 1,1 miljarder kronor i fonden.

Elisabet Ottosson

Sound Bioventures har under sitt första år investerat i tre tidiga bioteknikbolag. De två senaste är danska Breye Therapeutics och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad