fredag 11 oktober 2024

inloggad som

Lundensiskt atomur snart på marknaden

|  
|  

Uppstartsbolaget Adamant Quanta producerar sin första version av en helt ny typ av atomur. Uren tillverkas av industridiamanter och har både civil och militär användning. Bolaget diskuterar avtal med två kunder och ska nu skala upp tillverkningen.

Atomur är nödvändiga komponenter vid kommunikation med och navigering av exempelvis ubåtar eller missilstyrning. Dessa funktioner kräver extremt exakta tidsangivelser och atomur mäter tid med en felmarginal på en sekund på hundratusentals år.

Dagens atomur åldras dock för snabbt, tycker Adamants grundare Haitham El-Ella. Bolagets lösning på problemet baseras på en egenutvecklad och patentsökt diamantteknologi.

– Ett problem är att dagens kommersiella atomur är jättedyra i förhållande till livslängden. Marknaden efterfrågar nya och mindre atomur för att enklare kunna bygga in dem i elektronik. Vår teknik är baserad på diamantkristaller som inte försämras med tiden och tillverkningsprocessen är billig att skala upp. Uren ger en skarp och känslig respons, och blir betydligt mindre i storlek, säger han.

Dagens atomur består av andra ämnen, ofta placerade i små glaskärl, med nackdelar som giftighet, radioaktivitet och bräcklighet. Bolagets produkt bygger på Haitham El-Ellas kvantfysikforskning vid danska universitet. Råmaterialet är rester från tillverkning av industridiamanter vars kristallstruktur har mycket speciella egenskaper.

Bolagets innovation kan även användas för att mäta högenergi bortom UV eller elektromagnetiska fält, beroende på hur kristallerna förbehandlas och integreras i uren. Haitham El-Ella letar nu efter tillverkare för att kunna skala upp produktionen.

– Vi diskuterar avtal som innebär leverans av totalt cirka 500 atomur 2024 till kunder i Tyskland och Australien. Därför planerar vi att göra en nyemission för att få in cirka 5 miljoner kronor i nytt kapital, säger han.

Bolaget grundades tidigare i år och är ett inkubatorbolag hos Ideon i Lund.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget Adamant Quanta producerar sin första version av en helt ny typ av atomur. Uren tillverkas av industridiamanter och har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.