tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Lundensiskt atomur snart på marknaden

|  
|  

Uppstartsbolaget Adamant Quanta producerar sin första version av en helt ny typ av atomur. Uren tillverkas av industridiamanter och har både civil och militär användning. Bolaget diskuterar avtal med två kunder och ska nu skala upp tillverkningen.

Atomur är nödvändiga komponenter vid kommunikation med och navigering av exempelvis ubåtar eller missilstyrning. Dessa funktioner kräver extremt exakta tidsangivelser och atomur mäter tid med en felmarginal på en sekund på hundratusentals år.

Dagens atomur åldras dock för snabbt, tycker Adamants grundare Haitham El-Ella. Bolagets lösning på problemet baseras på en egenutvecklad och patentsökt diamantteknologi.

– Ett problem är att dagens kommersiella atomur är jättedyra i förhållande till livslängden. Marknaden efterfrågar nya och mindre atomur för att enklare kunna bygga in dem i elektronik. Vår teknik är baserad på diamantkristaller som inte försämras med tiden och tillverkningsprocessen är billig att skala upp. Uren ger en skarp och känslig respons, och blir betydligt mindre i storlek, säger han.

Dagens atomur består av andra ämnen, ofta placerade i små glaskärl, med nackdelar som giftighet, radioaktivitet och bräcklighet. Bolagets produkt bygger på Haitham El-Ellas kvantfysikforskning vid danska universitet. Råmaterialet är rester från tillverkning av industridiamanter vars kristallstruktur har mycket speciella egenskaper.

Bolagets innovation kan även användas för att mäta högenergi bortom UV eller elektromagnetiska fält, beroende på hur kristallerna förbehandlas och integreras i uren. Haitham El-Ella letar nu efter tillverkare för att kunna skala upp produktionen.

– Vi diskuterar avtal som innebär leverans av totalt cirka 500 atomur 2024 till kunder i Tyskland och Australien. Därför planerar vi att göra en nyemission för att få in cirka 5 miljoner kronor i nytt kapital, säger han.

Bolaget grundades tidigare i år och är ett inkubatorbolag hos Ideon i Lund.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget Adamant Quanta producerar sin första version av en helt ny typ av atomur. Uren tillverkas av industridiamanter och har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad