torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spotlight tvingas till nyemission

Spotlight Group blöder efter ett tufft år på aktiemarknaden. Bolaget gör en nyemission på 18 miljoner kronor efter ett kraftigt intäktstapp.

Det är inte bara trängda forskningsbolag som har ont om pengar i dessa tider. Spotlight Group driver aktiehandelsplattformen med samma namn och är noterat på sin egen lista. Totalt 38 skånska bolag finns på Spotlight, där några av de kända namnen är Braincool, Respiratorius och Bioextrax, som Rapidus skrev om förra veckan. Nu är det alltså ”börsen” själv som behöver pengar.

Nyheten om Spotlights egen nyemission kom efter marknadens stängning på torsdagen förra veckan. När handeln öppnade på fredagen föll bolagets aktie med 32 procent. Sedan dess har en viss återhämtning skett.

Spotlight får intäkter genom avgifter från de listade bolagen samt från courtage från aktiehandeln på listan. I takt med att aktieinvesterarnas aktivitet har fallit har courtageintäkterna minskat. I den senaste kvartalsrapporten skriver Spotlights vd Peter Gönczi att intäkter på 20 miljoner kronor på årsbas har försvunnit jämfört med året innan. I rapporten vändes ett rörelseresultat på 24 miljoner kronor på nio månader 2021 till en förlust på 29 miljoner under samma period i år.

I koncernen Spotlight Group ingår även bland annat rådgivningsfirman Sedermera Corporate Finance och kommunikationsbyrån Shark Communication.

– De mindre intäkterna gäller inte bara courtaget. Den lägre aktiviteten på marknaden påverkar alla delar av vår koncern. Vi gör den här nyemissionen för att kunna fatta långsiktiga beslut och värna om våra investeringar, säger Peter Gönczi.

Hade ni kunnat låta bli att göra nyemissionen?

– Det beror på vilka bromsåtgärder man är villig att ta. Vi vill inte ta några dåliga sådana och säkrar nu en långsiktig verksamhet även om de tuffa tiderna fortsätter.

Det som Spotlight beslutat är en företrädesemission på 17,6 miljoner kronor där de tre största ägarna samt ledningen har förbundit sig att teckna aktier motsvarande 70 procent av totalbeloppet. För resterande 30 procent har den största ägaren Staffan Persson lämnat en vederlagsfri garanti att teckna om inte småspararna vill vara med fullt ut.

Markus Augustsson, som är chef för aktieanalys på corporate finance-firman Carlsquare, följer Spotlight och överraskades av beskedet om nyemission.

– Vi hade inte räknat med att de skulle behöva ta in nytt aktiekapital. En nyemission är ju aldrig något positivt, men i och med att ledning och huvudägare har lovat att teckna sig och garantera hela emissionen tycker vi att det signalerar att de ser framtiden an med tillförsikt, säger han.

Gunnar Wrede

Spotlight Group blöder efter ett tufft år på aktiemarknaden. Bolaget gör en nyemission på 18 miljoner kronor efter ett kraftigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.