lördag 4 maj 2024

inloggad som

Fallskydd i massproduktion

|  
|  

Medeons inkubatorbolag Brillianze Sweden ska öka försäljningstakten och startar serietillverkning av sina rollatorhjul med en inbyggd patenterad säkerhetsbroms.

– Vi har fortsatt att ta emot beställningar trots att vi inte kunnat leverera. Nu har vi en kapacitet av upp till 2.500 hjul per vecka. Det är en uppdaterad, mycket bättre och billigare modell som tillverkas hos vår svenska underleverantör. Våra kunder kommer att vara stora rollatortillverkare, säger Patrik Zander, grundare och vd för Brillianze Sweden.

Bolaget är i princip ensamma på marknaden med sitt fallskydd för rollatorer. Med Brillianze hjul bromsas rollatorn automatiskt om den plötsligt börjar rulla snabbt, ungefär som ett säkerhetsbälte bromsar vid ryck. Trots att rollatorer har använts i drygt 30 år, företrädesvis av äldre med dålig balans, har tillverkarnas fokus inte legat säkerhet utan på design, säger Patrik Zander. 

– Dagens lätta och smidiga modeller är extra osäkra för användarna. Med vår patenterade mekaniska broms stannar rollatorn automatiskt om den glider iväg. En svensk studie med rollatoranvändare har visat att säkerheten som våra hjul medför kortare tid för rehabilitering efter skada och mindre rädsla för att falla, vilket gör att användarna kan röra sig mer, säger han.

Brillianze Swedens plan är att utveckla nya produkter, automatiska bromsar för fiskelinor samt för sladd- och slangvindor, baserade på samma patent. Patrik Zander har nyligen utsetts till Årets nyföretagare i Svedala kommun.

Elisabet Ottosson

Medeons inkubatorbolag Brillianze Sweden ska öka försäljningstakten och startar serietillverkning av sina rollatorhjul med en inbyggd patenterad säkerhetsbroms. – Vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.