torsdag 28 september 2023

inloggad som

Ny omgång för uppskalningsbolag på Ideon

|  
|  

För två år sedan startade Ideon Science Park i Lund en sydsvensk pilotomgång av Navigator Scaleup, ett tvåårigt program där små och medelstora företag får hjälp med att skala upp verksamheten. Konceptet har gett stor effekt på bolagens utveckling och en ny omgång ska dras igång nästa år, uppger Lotta Wessfeldt, vd för Ideon Science Park.

–  Bland de nio deltagande bolagen är Fogarolli ett av de som utvecklats mest. Bolagets franchising-verksamhet av kaffevagnar har formligen exploderat under dessa två år med en 60-procentig tillväxt. Företaget drevs från början bara av grundarna, ett äkta par. Nu har de anställt en vd, en marknadsansvarig och en ekonomiansvarig och de vågar satsa på nya affärsområden och nya produkter, säger Lotta Wessfeldt och forstätter:

– Ideon Science Park var värd för den sydsvenska pilotomgången, vi har tagit den prisvinnande modellen rakt av. Nästa år startar vi en ny omgång med tio kunskapsintensiva teknikbolag.

Konceptet innebär att vart och ett av de antagna företagen vars utveckling inte riktigt tagit fart får stöd av fyra navigatörer, rådgivare, som tillsammans har kompetens inom affärsutveckling, ekonomi, företagsprocesser och försäljning. Bolagen ska ha minst fyra miljoner kronor i omsättning och målet är att de under programmets gång ska öka sin tillväxt med minst 25 procent.

– Vi har hämtat navigatörerna från näringslivet, kravet är att de ska ha egen entreprenöriell bakgrund. Programmet är uppstyrt av en process med specifika steg som avhandlas under sju möten med färdiga frågepaket som gås igenom med bolagen.

I den tvååriga processen genomlyses bolagen för att identifiera hindren för utveckling. Ideon Science Park planerar att följa upp dem i ett år. Navigator Scaleup-konceptet har tagits fram av Navigatorstiftelsen, grundat av Sparbankernas Riksförbund, och programmet har delfinansierats av fastighetsbolaget Wihlborgs och Region Skåne.

– Det har gått otroligt bra för företagen. Vi ska göra en ordentlig utvärdering men redan nu säger bolagen att det största värdet är att de tvingats gräva i sina lådor efter budgettankar och liknande inför mötena och att de behövt lyfta blicken, säger Lotta Wessfeldt

Bolagen är Fogarolli från Ystad, Agri Center Sverige från Hörby, Sägen från Malmö och Core Process Finance and Treasure från Karlshamn. Från Lund deltog Meqify, Elastic Move, Energy Opticon, Anolytech och Ramidus. 

Elisabet Ottosson

För två år sedan startade Ideon Science Park i Lund en sydsvensk pilotomgång av Navigator Scaleup, ett tvåårigt program där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad