måndag 6 maj 2024

inloggad som

Tunga investerare i avloppsvatten

|  
|  ,

Ideonbolaget Spec-Imaging får en ny delägare i FMG Circular Invest, en fond som är samägd av Rune Anderssons Mellby Gård och dess Helsingborgsbaserade dotterbolag Feralco.

Tillsammans med den tidigare delägaren Stena New Ventures investerar FMG 6,5 miljoner kronor i bolaget. De nya pengarna innebär att Spec-Imaging nu ska genomföra pilotkörningar och anställa personal.

Spec-Imaging har en patenterad analysmetod som mäter koncentration av olika substanser samt färg i grumliga vätskor, vilket inte är möjligt med dagens teknik. Grundtekniken är spektrofotometri, en vanligt använd metod där en ljusstråle skickas genom en vätska och absorberas. Normalt störs mätningen om vätskan innehåller partiklar.

– Vår patenterade teknik skickar in ljus i vätskan på ett sätt som inte kräver förbehandling av proverna, vilket är en stor fördel. Med vår teknik kan man även analysera direkt i procesströmmar, säger William Chaze, medgrundare och vd för Spec-Imaging.

Företaget grundades av forskare vid avdelningen för förbränningsfysik vid LTH i Lund. Bolaget, som planerar att lansera sitt första analysinstrument nästa år, har nyligen startat en pilotkörning hos ett företag i Göteborg, uppger medgrundaren Sandra Török.

– Vår teknik har många användningsområden men vi fokuserar först på att använda den för analys av vatten från vattenreningsverk. Pilotkörningen gör vi tillsammans med en presumtiv kund som vill analysera industriellt avloppsvatten under reningsprocessen, säger hon.

I bolagets ägarlista finns även LU Holding, bolagets ordförande Fredrik Rosenqvist och grundarna.

Elisabet Ottosson

Ideonbolaget Spec-Imaging får en ny delägare i FMG Circular Invest, en fond som är samägd av Rune Anderssons Mellby Gård […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.