tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Tunga investerare i avloppsvatten

|  
|  ,

Ideonbolaget Spec-Imaging får en ny delägare i FMG Circular Invest, en fond som är samägd av Rune Anderssons Mellby Gård och dess Helsingborgsbaserade dotterbolag Feralco.

Tillsammans med den tidigare delägaren Stena New Ventures investerar FMG 6,5 miljoner kronor i bolaget. De nya pengarna innebär att Spec-Imaging nu ska genomföra pilotkörningar och anställa personal.

Spec-Imaging har en patenterad analysmetod som mäter koncentration av olika substanser samt färg i grumliga vätskor, vilket inte är möjligt med dagens teknik. Grundtekniken är spektrofotometri, en vanligt använd metod där en ljusstråle skickas genom en vätska och absorberas. Normalt störs mätningen om vätskan innehåller partiklar.

– Vår patenterade teknik skickar in ljus i vätskan på ett sätt som inte kräver förbehandling av proverna, vilket är en stor fördel. Med vår teknik kan man även analysera direkt i procesströmmar, säger William Chaze, medgrundare och vd för Spec-Imaging.

Företaget grundades av forskare vid avdelningen för förbränningsfysik vid LTH i Lund. Bolaget, som planerar att lansera sitt första analysinstrument nästa år, har nyligen startat en pilotkörning hos ett företag i Göteborg, uppger medgrundaren Sandra Török.

– Vår teknik har många användningsområden men vi fokuserar först på att använda den för analys av vatten från vattenreningsverk. Pilotkörningen gör vi tillsammans med en presumtiv kund som vill analysera industriellt avloppsvatten under reningsprocessen, säger hon.

I bolagets ägarlista finns även LU Holding, bolagets ordförande Fredrik Rosenqvist och grundarna.

Elisabet Ottosson

Ideonbolaget Spec-Imaging får en ny delägare i FMG Circular Invest, en fond som är samägd av Rune Anderssons Mellby Gård […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.