fredag 18 oktober 2024

inloggad som

Techsverige vill se snabbspår för arbetskraftsinvandring

|  
|  

Kompetensbristen inom IT är akut. Samtidigt anser branschorganisationen Techsverige att talanger från andra länder väljer bort Sverige på grund av byråkratiskt krångel.
– Det borde finnas en talangexpress, säger förbundsdirektören Åsa Zetterberg.

I dag, måndag, är hon i Skåne för att besöka två av branschorganisationens stora medlemmar, Sony och Sigma. Men även för att värva nya medlemmar.

– Vi har många spännande medlemsföretag och mycket som sker i Skåne. Vi ska se vilka utmaningar som finns. Bland annat vet vi att det finns en stor kompetensbrist och vi behöver få fler att vilja arbeta i branschen, framför allt då kvinnor, säger hon.

Samtidigt är det ett problem för företag att attrahera internationell arbetskraft till Sverige. Handläggningstiderna hos Migrationsverket har växt från utlovade tio dagar till upp mot fyra månader.

– Vi välkomnar initiativ och extra medel till Migrationsverket i budgetpropositionen för att effektivisera processen. Men vi är oroliga att det har varit för mycket diskussion om krångel och regler som gör att talanger väljer andra länder i stället. Tyvärr har det sett ut så här under en lång tid och det straffar flera branscher, inte bara vår, säger Åsa Zetterberg.

Techsverige har själva föreslagit att det ska finnas en så kallad “talangexpress”. Det innebär att företag som visat sköta sig ska lättare kunna anställa arbetskraft från andra länder.

Techbranschen bidrar med 22 miljarder kronor till Skånes bruttoregionalprodukt, motsvarande 4 procent. Siffrorna från SCB är dock från 2018.

– I hela branschen kommer 70.000 jobb att saknas till 2024, men vi konkurrerar också med samhället i övrigt. Kompetensen behövs även på arbetsplatser som inte är renodlade teknikbolag, så behoven är egentligen ännu större, säger hon.

Mette Carlbom

Kompetensbristen inom IT är akut. Samtidigt anser branschorganisationen Techsverige att talanger från andra länder väljer bort Sverige på grund av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.