fredag 3 maj 2024

inloggad som

Finansiering oklar för Healthtech Nordic…

|  
|  

Healthtech Nordic, en organisation inom EU:s Interreg-program som ska bidra till tillväxt för nordiska hälsoteknikbolag, påbörjar en tredje treårig projektperiod. Detta trots att finansieringen ännu inte är klar.

Projektet finansieras till 40 procent av partners i Norge och Sverige. I Öresundsregionen är dessa Innovation Skåne, Smile och Invest in Skåne. 60 procent kommer från EU:s interregionala fond för Öresund-Kattegatt-Skagerak, som ger svar om eventuell finansiering först den 15 december. Den sammanlagda summan som söks för projektet är 8,3 miljoner euro, cirka 90 miljoner kronor.

– Vi hoppas att vi får finansiering igen men annars springer vi på ångorna, vi tror så mycket på det här projektet, säger Marianne Larsson, projektledare för Healthtech Nordic, och lägger till att organisationen också sökt finansiering på annat håll.

Projektet ska hjälpa medicinteknikbolag i regionerna att skala upp och bli kommersiella. Fokus är tillväxt för branschen. Ett av målen med andra omgången var att skapa minst 1.000 nya jobb till september 2022. Om det lyckades är fortfarande oklart då det ännu inte finns färdiga siffror för 2022. Svarsfrekvensen på Healthtech Nordics utvärdering var låg och visade att projektet lett till 788 nya jobb i Öresund-Kattegatt-Skagerrak-regionen.

I nuläget är 333 bolag medlemmar i Healthtech Nordic, varav 200 av dem är ute på marknaden. Att vara medlem innebär bland annat tillgång till nätverket och extern expertis.

– I tidiga faser får medlemmarna till exempel hjälp med marknadsanalys eller regulatoriska frågor, säger Marianne Larsson.

En av de stora frågorna för bolag som utvecklar medicintekniska produkter är det nya regelverket för CE-märkning, som har lett till stora förseningar.

– Det har vi förmedlat kunskap om länge och förberett dem på, så våra bolag har varit tidiga med att ställa sig i kö till certifieringsorganen, säger hon.

Mette Carlbom

Tillägg 2022-11-14: Efter publiceringen av den här artikeln hörde Healthtech Nordic av sig för att poängtera att den tredje projektperioden kommer att genomföras oavsett om EU-pengarna kommer in eller ej.

Healthtech Nordic, en organisation inom EU:s Interreg-program som ska bidra till tillväxt för nordiska hälsoteknikbolag, påbörjar en tredje treårig projektperiod. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.