fredag 9 juni 2023

inloggad som

Nytt IoT-bolag släpper system för smart bevattning

|  
|  ,

Ideonbolaget IO-dit har utvecklat ett system som ska optimera automatisk bevattning av växtodlingar. Bolagets prototyp är testad hos svenska lantbrukare och under nästa år planerar bolaget att starta en mindre serietillverkning och försäljning.

– Vår produkt ger automatisk bevattning när det behövs, den sparar vatten och optimerar grödans tillväxt. Vi har själva utvecklat sensorn som mäter jordens fukt och temperatur över en stor yta, en sensor täcker ungefär två hektar mark. Lantbrukaren kan följa förloppet i appen, säger IO-dits vd och medgrundare Maria Martinez.

Utrustningen består av en mjukvaruplattform, en app och halvmeterlånga sensorer som sticks ner i jorden. Sensorerna drivs av solpaneler, kopplade till batterier som har 20 års livslängd. Signalerna från sensorerna, som är baserade på den energisnåla trådlösa kommunikationstekniken LoRaWAN, har tio kilometers räckvidd.

Bolagets patenterade sensorteknik är baserad på erfarenheter som de spanska grundarna Maria Martinez och Fernando Carrasco fått när de arbetat vid accelerationsanläggningarna Cern i Schweiz och ESS i Lund.

– Vi har gjort pilottester hos lantbrukare och fått positiv feedback. De får friskare grödor, så vår produkt bidrar även positivt till den svenska livsmedelstillgången. Nästa år drar vi igång försäljningen och behöver därför ta in två–tre miljoner kronor i kapital. Dessutom planerar vi pilottester i Spanien där det är större brist på vatten än här, säger Maria Martinez.

Elisabet Ottosson

Ideonbolaget IO-dit har utvecklat ett system som ska optimera automatisk bevattning av växtodlingar. Bolagets prototyp är testad hos svenska lantbrukare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl