fredag 9 juni 2023

inloggad som

EXTRA: Storaffär i Ängelholm

|  ,
|  

Linxens heter det bolag som tillverkar de flesta av chipen i världens alla betalkort samt blippfunktionerna i dem. Nu köper jätten teknikföretaget Nile i Ängelholm med en omsättning på 250 miljoner kronor och 59 anställda.

Peter Nilsson är Niles grundare och huvudägare, som nu säljer majoriteten av bolaget. Köparen Linxens har säte i Frankrike men ingår ägarmässigt i en kinesisk konstellation av riskkapital. Det fransk-kinesiska bolaget omsätter cirka fyra miljarder kronor och har 3.000 anställda. Peter Nilsson vill inte avslöja köpeskillingen, men han är påtagligt nöjd. 

– Vi har fått väldigt bra betalt. Jag har dock inte sålt alla aktier, Linxens blir huvudägare med en andel omkring 70 procent. Jag blir kvar som ägare till resten, sedan ett antal övriga minoritetsägare sålt sina andelar, säger Peter Nilsson.

Han grundade Nile 2015 tillsammans med kollegan Wilfried Lentzsch. Bolagets namn är de första två bokstäverna i efternamnen. På sju år har Nile växt till en omsättning på 250 miljoner kronor och lönsamhet på cirka 15 procent på sista raden, det vill säga närmare 40 miljoner kronor i vinst.

Nile utvecklar sensorer för hälso- och sjukvård. Ett exempel är sensorer som kan sättas i plåster för att monitorera hjärtverksamhet. Fördelen jämfört med traditionellt EKG är att patienten kan ha sensorn på sig var som helst under lång tid. Nile säljer inte produkterna under eget namn utan utvecklar lösningar tillsammans med läkemedels- och medicinteknikjättar som Roche, Philips Healthcare och Boston Scientific. 

– Ett utvecklingsprojekt tillsammans med kunden kan ta mellan ett och tre år. Här ställer vi vår expertis och våra tillverkningsfaciliteter till förfogande. Det är detta som Linxens vill komma åt genom köpet. De har en viss verksamhet inom medicinteknik men vill växa på det området. Vi har kompletterande tekniker och expertis, säger Peter Nilsson.

Han påpekar att Nile kommer att finnas kvar som eget bolag och behålla namnet. De anställda i Ängelholm påverkas inte. I samband med affären köper dessutom Nile samtliga aktier i den kontraktstillverkare i Kina som bolaget hittills samarbetat med. Det ökar i ett slag Niles antal anställda med 100 personer.

– Det här är en omogen bransch. Små smarta chip och sensorer och så kallade wearables, elektronik som man har på sig, är bara i början av utvecklingen. Det finns mycket som är inte är uppfunnet ännu och väldigt mycket att göra framöver. Under Linxens paraply kan vi växa till nästa nivå, säger Peter Nilsson.

Gunnar Wrede

Linxens heter det bolag som tillverkar de flesta av chipen i världens alla betalkort samt blippfunktionerna i dem. Nu köper […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl